Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Sâmbătă, 1 Decembrie, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu vă invită la vernisajul expoziției tematice și la prezentarea albumelor documentare dedicate Marii Uniri.

Acest eveniment va avea loc în Muzeul Asociațiunii din str. George Barițiu, nr. 5, et. 1, începând cu ora 12.30. și face parte din seria de manifestări organizate de Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Instituția Prefectului Sibiu.

La marea sărbătoare a României și la o sută de ani de la Marea Unire, Biblioteca Județeană ASTRA vine în întâmpinarea publicului interesat cu o expoziție și cinci albume documentare:

· Primul Război Mondial în colecția de iconografie a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

· Franța. O inimă care a bătut pentru Marea Unire

· Campaniile române în comunicate oficiale (1916 – 1919)

· Românii în Primul Război Mondial. Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

· Participanți din localități sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Materialele cuprinse în aceste albume și în expoziție cuprind imagini de excepție care confirmă prezența și implicarea directă a unor personalități de marcă ale vremii în evenimentele legate de Marea Unire. Pasionații de istorie și iubitorii de imagini de colecție vor putea admira numeroase documente de epocă, având o valoare inestimabilă. Sunt reproduse o multitudine de imagini ale soldaților români, însemnări din Primul Război Mondial, imagini ale participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dar și fotografii ale Casei Regale a României din acea perioadă, comunicate oficiale din spatele frontului, imagini ale Misiunii Militare Române de la Paris, intrarea triumfală în București a Regelui Ferdinand I, a Reginei Maria și a Generalului Berthelot, portrete ale lui Alexandru Vaida Voievod sau Horia Petra Petrescu.

Astfel, sunt valorificate documente care aparțin Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Arhivelor Naționale ale României, Muzeului Național Brukenthal, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Muzeului Național al Unirii Alba Iulia sau alte documente de valoare, provenind din colecții private. La deschiderea expoziției, vor lua cuvântul Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și Bogdan Andriescu, custode al Departamentului Colecții Speciale.

„În acest an, numeroase instituții din municipiul Sibiu sărbătoresc împreună una dintre cele mai frumoase zile din istoria românilor: 1 Decembrie 1918. Suntem onorați să fim gazda unui astfel de eveniment. Prima bibliotecă a românilor din Transilvania, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, a fost și este o instituție culturală de prestigiu. Prin colecțiile și activitățile sale, ea duce mai departe idealul dintotdeauna al românilor. La aniversarea celor 100 de ani, pentru a celebra Marea Unire, Biblioteca propune cititorilor o expoziție și o serie de albume, în care au fost incluse imagini și documente de excepție. Mulțumim pe această cale, partenerilor noștri și autorităților locale și județene pentru susținerea evenimentelor dedicate în acest an Zilei Naționale a României”, declară Silviu Borș, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în municipiul Sibiu vor avea loc o serie de manifestări omagiale care cuprind ceremonii militare, defilări, expoziții, o prezentare de albume documentare, proiecție de film, un concert simfonic și un spectacol de muzică și dans, organizate de autoritățile locale și județene: Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Instituția Prefectului Sibiu.


Anamaria Enescu

bibliotecar

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*