Chris Horner, câștigător al Turului Spaniei, vine la Turul Ciclist al Sibiului 2018

Surpriză pe ultima sută de metri în pregătirea Turului Ciclist al Sibiului 2018: echipa americană Team Illuminate, care participă pentru al doilea an la competiție, îl va aduce la Sibiu pe Chris Horner, câștigător al Turului Spaniei în 2013.

Christopher Lee Horner, poreclit „Zâmbărețul” de pe vremea când era la Astana, și-a anunțat participarea la Turul Ciclist al Sibiului într-un interviu apărut pe Cyclingnews, anunțând că revine în șa după ce, vreme de doi ani, s-a luptat cu probleme medicale care l-au ținut departe de competiții. Horner a activat la Francaise des Jeux, Saunier-Duval, Avitamon-Lotto, Astana, RadioShack și Lampre Merida și, în afară de Vuelta, mai are la activ victorii de etapă în Tour de Suisse și Tour de Romandie, cărora li se adaugă două victorii la general în Tour of California, Tour of Georgia, Turul Țării Bascilor și trei ediții ale USA Cycling National Racing Calendar.

Echipa care îl aduce pe Horner la Turul Ciclist al Sibiului 2018 este continentala Team Illuminate, care anul trecut a făcut o surpriză frumoasă câștigând prima etapă prin Edwin Avila, care a trecut linia de sosire de pe Bd. Victoriei după o evadare solitară de 25 de kilometri.

Cum arată Turul din 2018?

În mai puțin de zece zile, Turul Ciclist al Sibiului 2018 dă startul pentru cele 20 de echipe care vor căuta să-și adjudece victoria în cea mai spectaculoasă competiție de șosea din România.

TCS 2018 este o cursă pe etape de categoria 1 înscrisă în calendarul competițional UCI Europe Tour și se va derula în perioada 5 – 8 iulie.

Turul va oferi spectatorilor două etape montane de foc pentru cățărători, care probabil vor fi decisive în adjudecarea titlului, un contratimp pe echipe și o etapă pentru sprinteri. După tradiționalul prolog din centrul istoric al Sibiului (joi 5 iulie), a doua zi Turul intră direct în etapa-regină Sibiu – Cisnădie – Avrig – Bâlea Lac, o cursă care se anunță foarte spectaculoasă, deoarece ascensiunea pe crestele Masivului Făgăraș, la 2.040 metri altitudine, vine la capătul unei etape relativ scurte (90 km).

Câștigătorul nu va avea prea mult timp de sărbătorit, deoarece sâmbătă trebuie să-și apere avantajul în cea mai lungă etapă a competiției: Sibiu – Avrig – Agnita – Păltiniș (195 km).

În ultima zi, duminică dimineața, spectatorii vor vedea formațiile la lucru în contratimpul pe echipe Sibiu – Cisnădioara – Cisnădie (10 km) și apoi, după-amiază, își vor putea aplauda favoriții la capătul ultimei etape Sibiu – Mediaș – Bârghiș – Sibiu (145 km), cu finishul în Piața Mare.

Echipele participante

Turul Sibiului a ajuns la a opta ediție și atrage numeroase echipe din Europa, America și Asia. La start se vor alinia două formații „veterane” ale Turului, pro-continentalele CCC Sprandi Polkowice și Androni Giocattoli Sidermec, aflate în top 10 în clasamentul pe echipe al UCI Europe Tour (locul 6 și respectiv 8). CCC Sprandi se bazează pe serviciile lui Jan Tratnik, campion al Sloveniei, învingător în Turul Slovaciei și Volta Limburg, în vreme ce fabrica de talente a lui Gianni Savio de la Androni Giocattoli a găsit o nouă vedetă columbiană – tânărul Ivan Ramiro Sosa, care și-a început încălzirea câștigând Adriatica Ionica (UCI 2.1).

O noutate la Turul Sibiului este pro-continentala Gazprom Rusvelo. Tabelul competițional este completat de echipele continentale D’Amico Utensilnord și Sangemini MG.K VIS (ambele din Italia), Amore & Vita Prodir (echipă italiană înregistrată în Albania), Akros Renfer SA (Elveția), Delta Cycling Rotterdam și Monkey Town CT (ambele din Olanda), Elkow Author (Cehia), Dukla Banska Bistrica (Slovacia), Bike Aid (Germania) și Wybatech Merx 7R (Polonia). De pe continentul american participă Team Illuminate (SUA) și Inteja Dominican (Rep. Dominicană), iar din Asia Massi – Kuwait (Kuweit).

Turul va avea și o importantă prezență românească: continentale Team Nowak (fosta Tușnad Cycling Team) și Mstina-Focus, cărora li se adaugă echipele naționale ale României și Moldovei.

3 Comments

 1. Florin says:

  În cyclingnews.com scrie: „Horner will also ride the Tour of Romania with Illuminate, followed by a 14-day stage race in Colombia, both countries Horner has never been to before. He’s looking forward ot the adventures.”
  Din câte știu eu, Turul Sibiului nu-i totuna cu Turul României. Aveți confirmarea de la organizatori că va participa Chris Horner (apropo, la Campionatele Nationale ale SUA, disputate duminică, cel mai vârstnic câștigător de mare tur – ajuns acum la 46 de ani – nu s-a aflat în treimea de rutieri care a terminat cursa pe șosea)?

  • Da, organizatorii competiției au transmis un comunicat de presă în care anunță participarea lui Horner.

   • Florin says:

    Mulțumesc pentru precizare! Au bulibășit lucrurile colegii noștri de breaslă de la Cyclingnews, confundând Turul României cu Turul Sibiului. Într-adevăr, în siteul illuminatethebike.com este menționată Vuelta Colombia, dar nu și Turul României, ci Turul Sibiului, care are și link la siteul competiției. Se pare că anul trecut s-au simțit bine la voi, judecând după videoreportajul „Illuminate the Bike: Romania” din site. Din păcate, sunetul e cam slab.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*