Comunităţi transilvane la Centenar

La final de an, Muzeul ASTRA a ales să organizeze expoziţia dedicată programelor Centenar ASTRA într-un spaţiu deosebit, simbolic pentru comunităţile şi comuniunile etnice ale Transilvaniei: casa din Şeica Mică.

Gospodăria este un monument funcţional, de secol XVII, un spaţiu de interacţiune culturală, ce tezaurizează o istorie impresionantă, a trăirii comune a românilor şi saşilor din sudul Transilvaniei. Aici este locul unde expoziţia „Comunităţi transilvane la Centenar – povestea României întregite!“ va oferi vizitatorilor ocazia să parcurgă în jur de 50 de fotografii originale vechi de peste 100 de ani, două costume săseşti din patrimoniul Muzeului ASTRA, uniforme replică ale celor purtate de soldaţii români în Primul Război Mondial.

Imagini de epocă

„Elementele cheie din această expoziţie sunt piese ce includ povestea Marelui Război şi a României Mari. Vorbim despre fotografii din şi de arhivă de acum 100 de ani! Lumea din fotografii cuprinde comunităţi multietnice transilvănene şi din Regat, ţăranii-soldaţi, frontul din Transilvania, satele confruntate cu efectele şi dramele Primului Război Mondial. Naraţiunea expoziţională a acestei componente se (re)creează din fotografii de colecţie – provenite din moştenirea Asociaţiunii ASTRA şi din cercetările şi achiziţiile Programelor Centenar ASTRA. Sunt piese de muzeu, cu valoare de simbol, ce surprind o lume rurală, înainte de Război şi imediat după încheierea acestuia. Vor fi expuse fotografii-tablou cu români, saşi, maghiari sau ţigani, aceştia fiind actorii principali ai perioadei Marelui Război. Avem aici obiecte, costume, textile săseşti (pentru că la Gospodăria din Şeica Mică suntem într-o comunitate cu rezonanţă seculară, în ceea ce priveşte trecutul comun al germanilor şi românilor ortodocşi şi greco-catolici din Transilvania), obiecte din universul casnic săsesc ce spun povestea impresionantă a trăirii laolaltă a românilor cu saşii, şi înainte şi după anul 1918. Trecutul nostru de acum 100 de ani este mai uşor de înţeles prin intermediul imaginilor de epocă pe care le vom regăsi în expoziţie“, a declarat Lucian Robu, muzeograf la Muzeul ASTRA.

Cât 1.000 de cuvinte

Expoziţia dedicată programelor Centenar va include un suport digital relevant: fotografii de arhivă, vechi de un secol, ilustrate, cărţi poştale, secvenţe fotografice cu scenariile de reconstituire istorică din Muzeul ASTRA (derulate pe programele Centenar); fotografii ce includ comunităţi rurale contemporane, participante la programele Centenar (acestea având legături istorice cu evenimentele Războiului pentru Reîntregire, dar şi cu participarea la Adunarea Naţională de la Alba-Iulia din 1918), secvenţe cu ritualuri arhaice, în care personaj central este ţăranul chemat la cătănie, ilustrate cu puţinele momente de repaus ale combatanţilor, cărţi poştale cu gânduri către cei de acasă, imagini cu satele, oamenii şi fronturile de pe teritoriul Transilvaniei şi Vechiului Regat.
Proiectele Centenar Muzeul ASTRA sunt finanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Departamentul de Identitate Naţională – România Centenară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*