Contract de deszăpezire cu soarele

Iernile trec, deszăpezirea se face la fel de prost! Al doilea mare val de ninsori care a căzut peste județul Sibiu în acest sezon a luat autoritățile locale și drumarii prin surprindere, de parcă nu au învățat absolut nimic de la precedenta ninsoare. Cea mai bună veste pentru drumarii amendați: vremea se va încălzi în următoarele zile.

Terra Building a fost amendată cu peste 7.500 de lei, în doar două zile, pentru deszăpezirea necorespunzătoare

În municipiul Sibiu, circulația a fost îngreunată greu în cartiere, au existat drumuri județene pe care s-a circulat anevoios, în schimb, tronsoanele de drumuri naționale care traversează județul Sibiu au fost la „negru“. Societatea care răspunde de drumurile județene și cea care asigură deszăpezirea în oraș au fost amendate de Poliția Rutieră. Lupta cu iarna s-a transformat apoi într-o polemică a oficialităților, iar prefectul Adela Muntean a certat Primăria Sibiu, Consiliul Județean, autoritățile locale și drumarii.

„Eu sunt «vinovată» că se aplică legea!”

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a discutat, miercuri, situația deszăpezirii, prilej cu care prefectul Muntean a declarat că i-a cerut șefului Poliției, Tiberiu Ivancea, să aplice legea. „Nu am solicitat să dea amenzi, dar i-am solicitat personal să-și facă datoria, să aplice legea și să-și îndeplinească obligațiile pe care le avem vis-a-vis de porțiunile de drum care sunt acoperite de zăpadă. Deci dacă cineva este vinovat în această poveste că și-a îndeplinit datoria și atribuțiile, eu sunt aceea! Am constatat că în continuare avem tronsoane de drum la fel de acoperite, pe care nu s-a acționat, și, la fel, se va aplica legea! Cu vorba bună și cu înțelegerea și cu apelul la bunăvoință se pare că nu se poate”, a tunat Muntean.

Duși la școală cu mașinile ISU

Prefectul a reamintit și situația elevilor din Veseud, care au fost transportați de pompieri la școală, din cauză că drumul dintre Veseud și Ruși era acoperit de zăpadă. „Toată săptămâna ne-am confruntat cu problema aducerii copiilor de la Veseud la Ruși. Am intervenit cu trei mașini 4×4 de la ISU Sibiu, pentru a putea aduce copiii la școală. Nu este posibil ca în continuare să privim lucrurile detașat, inclusiv la nivel de administrații locale, și să nu ne intereseze. Poate este mai confortabil să le spunem oamenilor că închidem școlile până luni, dar nu! Ne facem treaba!”, a precizat aceasta. Mai mult, reprezentantul Guvernului în județ i-a avertizat pe directorii instituțiilor, dar și pe primari, că nu va tolera o gestionare proastă a situațiilor speciale nici în următoarele zile. „În continuare se va acționa, va fi trimis echipajul de la IPJ Sibiu, pentru a verifica starea drumului și dacă autoritățile locale își fac treaba. Dacă este vina cuiva, este vina mea că am cerut și voi cere în continuare, atâta timp cât am obligația și atribuția legală, să sancționeze conform prevederilor legale. Nu vreau nimic altceva decât să se circule în condiții normale, de siguranță, în județul Sibiu, și fiecare să punem mână de la mână, astfel încât să nu întâmpinăm probleme și greutăți în acest județ. Dacă ne uităm ce se întâmplă în sudul țării, este trist. Sunt închise județe întregi, nu se circulă, sunt situații de urgență, situații grave. Am intervenit și noi, duminică seară, am trimis o șenilată în județul Olt, care a avut foarte multe intervenții. De asta, solicitarea mea către autoritățile locale a fost să intervină constant, nu să doarmă, că nici noi nu dormim. Să nu ajungem să avem un copil, un dializat, un vârstnic, o gravidă și să nu putem interveni pentru că nu avem logistica necesară, pentru că șenilata noastră, după cum știți, este la Olt”, a conchis Adela Muntean.

Amenzi grele

Operatorul de drumuri al Consiliului Județean a fost amendat, din cauză că nu a deszăpezit drumul județean Sibiu – Agnita. Poliția județeană a anunțat că societatea responsabilă cu întreținerea părții carosabile pe DJ 106 Sibiu – Agnita a fost sancționată cu o amendă în valoare de 7.250 de lei pentru nerespectarea obligației de a acționa în vederea deszăpezirii drumului.  Conducerea societății Drumuri și Poduri SA susține că s-a acționat pentru deszăpezire conform normativelor. „Deszăpezirea DJ 106 Sibiu – Agnita este asigurată din baza Agnita (aproximativ 26 km) pe ruta Agnita – Nocrich, precum și din baza Sibiu (aproximativ 26 km) pe ruta Sibiu – Nocrich. În cursul zilei de 27 februarie, între orele 04.00 – 09.30 (conform datelor GPS), din baza Agnita au acționat pe acest tronson de drum doua utilaje cu lame și 13 tone material antiderapant. La ora 12.00 s-a reluat activitatea de deszăpezire pe acest tronson. Din direcție opusă, adică din baza Sibiu spre Nocrich, de la ora 03.30 până la ora 9.30 a acționat un utilaj cu lamă și 8,6 tone material antiderapant. Menționăm că s-a acționat conform normativelor AND 525/2013 referitoare la nivelul de intervenție 1.1 care specifică următoarele: deszăpezirea se efectuează pe o banda de circulație după 8 ore de la încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite și pe două benzi după 24 ore de la încetarea viscolului sau a ninsorii viscolite. În consecință, considerăm nedreaptă această sancțiune, pe care o vom contesta”, se arată în comunicatul de marți al societății.

Cu sancțiuni s-a ales și Terra Building, firma cu care Primăria Sibiu are contractul pentru deszăpezire. Astfel, polițiștii au aplicat duminică, 25 februarie, o amendă de 2.900 de lei, iar a doua zi, una de 3.625 lei.

Probleme în cartiere

Mașinile de deszăpezire doar se plimbă cu lamele ridicate prin cartierele Sibiului, a avertizat prefectul Adela Muntean. În ședința de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul i-a atras atenția viceprimarului Corina Bokor, care conduce comandamentul local de iarnă, că străzile din cartierele Sibiului nu au fost deszăpezite. „Înțeleg că au prioritate arterele principale și zona centrală, dar și cartierele aparțin de municipiul Sibiu. Sunt școli și grădinițe în aceste cartiere, precum și vârstnici și oameni bolnavi. Rugămintea mea este să îi monitorizați mai atent pe cei care sunt trimiși să acționeze în cartiere, pentru că am fost sesizați de cetățeni că mașinile de deszăpezire doar se plimbă cu lamele ridicate, fără să acționeze corespunzător”, a subliniat Muntean. De asemenea, prefectul i-a reproșat vicepreședintelui Consiliului Județean, Marcel Luca, modul în care au intervenit utilajele societății Drumuri și Poduri SA, considerând că multe drumuri județene nu ar fi fost deszăpezite corespunzător.

ADELA MUNTEAN | prefect: „Așteptăm primăvara, dar nu știm când vine. Deocamdată, indiferent de situație, trebuie să fim pregătiți.“

Cum a deszăpezit Primăria Sibiu

Prin firma contractată, Primăria Sibiu a acționat pe grade de prioritate pentru a deszăpezi străzile din municipiul Sibiu și stațiunea Păltiniș. În oraș s-a acționat pe parcursul nopții de 26 spre 27 februarie cu 12 utilaje, potrivit reprezentanților municipalității. Acestea au împrăștiat material antiderapant și au îndepărtat zăpada cu ajutorul plugurilor. Și în stațiunea Păltiniș s-au continuat intervențiile mecanizate cu un utilaj care a îndepărtat zăpada de pe carosabil și a împrăștiat antiderapant. „În ceea ce privește municipiul, s-a intervenit pe străzi în ordinea priorităților stabilite în funcție de volumul de trafic. Pe străzile incluse în prioritatea 1 și 2 s-a trecut de două ori cu utilaje și materiale, iar apoi s-a intrat pe străzile cu rang 3 de prioritate. De asemenea, s-a continuat intervenția manuală, fiind vizate scările, trotuarele care aparțin domeniului public, aleile și piețele centrale. Viceprimarul Corina Bokor, precum și inspectorii serviciului abilitat au verificat în teren starea drumurilor și modul în care firma de deszăpezire a intervenit. În urma controalelor, s-a constatat că arterele principale se aflau într-o stare bună, iar în cartiere materialul antiderapant a început să acționeze și să topească zăpada. Tot în urma acestor controale, Primăria Sibiu a dispus continuarea intervenției cu precădere în cartiere”, spunea, marți, Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu.

Potrivit meteorologilor, la sfârșitul acestei săptămâni, vremea se va mai încălzi, iar de luni sunt așteptate temperaturi pozitive în Sibiu.

Drumurile naționale, curățate corespunzător

Tronsoanele de drumuri naționale care traversează județul Sibiu nu au ridicat probleme mari drumarilor sibieni. Responsabilii Secției Drumuri Naționale și cei ai firmelor care se ocupă de deszăpezire au reușit să mențină lucrurile sub control. Pe drumuri s-a circulat în condiții de iarnă, acestea fiind ținute la „negru“. De asemenea, pe Transfăgărașan, porțiunea deschisă circulației a fost curățată în permanent, strada de zăpadă frământată de pe carosabil fiind de maxim 2 cm. În total, pe drumurile naționale s-a acționat de duminică seară cu 42 de utilaje, fiind împrăștiate aproape 900 de tone de sare și 10 tone de clorură de calciu. Au trecut mai bine de 10 ani de când un tronson de drum național din județul Sibiu nu a mai fost blocat din cauza căderilor masive de zăpadă și precipitații, incluzând aici și Transfăgărașanul, porțiunea deschisă circulației pe perioada iernii.

 

Bâlea și Păltiniș, în monitorizare

Nici în privința stațiunilor montane nu au fost probleme. Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a precizat că, pentru Bâlea, meteorologii au emis o avertizare de risc însemnat de avalanșă. „Sâmbătă, este programată o competiție de schi la Bâlea, dar, în cazul în care riscul de avalanșă va crește, vom anunța de îndată conducerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a lua decizia de interzicere a desfășurării evenimentului”, a spus David. Anticipând o afluență mare a turiștilor spre Păltiniș, în acest week-end, inspectorul-șef al ISU Sibiu, Cosmin Balcu, a solicitat prezența în zonă a echipajelor Jandarmeriei Montane, Poliției Rutiere, a salvamontiștilor și pompierilor voluntari. În acest context, prefectul Adela Muntean a cerut instituirea permanenței pentru echipajele Poliției Rutiere în ultimele trei zile ale săptămânii, pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*