Cum a fost primul sezon în Liga a II-a pentru „Călăreții roșii” și ce planuri de viitor are antrenorul Eugen Beza

CSC 1599 Șelimbăr a încheiat primul sezon în Liga a II-a într-un mod în care, probabil, nu mulți îl anticipau la începutul sezonului.

„Călăreții roșii” au încheiat sezonul cu antrenorul cu care l-au început pe banca tehnică, Eugen Beza, tehnician care a reușit să obțină 10 victorii, 7 remize și 8 înfrângeri în cele 25 de partide disputate în acest sezon, golaverajul formației din Șelimbăr fiind 35-30.

Într-un interviu dat publicității pe pagina de Facebook a clubului, Eugen Beza vorbește despre cum a fost această primă ediție de campionat în Liga a II-a și despre ce planuri de viitor are, împreună cu echipa pentru viitorul campionat.

Eugen, în primul rând felicitări pentru parcurusl avut alături de CSC 1599 Șelimbăr, vreau să te întreb: Cum ai caracteriza într-un singur cuvânt sezonul petrecut la echipa noastră?

Eugen Beza: ”A fost un sezon dificil pentru că s-au schimbat foarte multe lucruri din vară.  Am întâlnit un grup de jucători bun, dar jucători formați pentru Liga a III-a, eu veneam după o dezamăgire de la Liga 1, după cum știți. Nu a fost ușor să ne obișnuim, să ne înțelegem, dar într-un final cred că fiecare și-a dat seama că scopul este comun pentru a ne salva de la retrogradare și cred că am făcut un sezon bun. Cum aș caracteriza într-un cuvânt sezonul…interesant! ”

Ce ai schimba? Raportat de la momentul sosirii la echipă, până în prezent? Ce ar schimba Eugen Beza dacă ar fi din nou să o ia de la capăt cu același proiect?

E.B.: În primul rând aș schimba anumiți jucători care, din punctul meu de vedere, datorită mentalității lor au tras un pic în jos grupul, nu dăm nume, probabil se știu cei care au plecat. Aș fi adus jucători de calitate mai rapid, pentru că omogenitatea am avut-o doar spre final. Cred că era mult mai bine dacă făceam aceste lucruri din vară. E normal, nici eu nu aceam experiență foarte mare. Este primul sezon în care sunt antrenor principal un sezon întreg și încă mai am multe de învățat.

Cu ce s-a schimbat Eugen Beza din momentul semnării contractului, până în momentul în care stăm de vorbă, atât ca antrenor, cât și ca om?

E.B: S-a schimbat foarte mult! Cum vă spuneam, veneam după o dezamăgire imensă unde am pierdut foarte multă energie, dar am găsit un loc plin de posibilități atât pentru mine cât și pentru club. Un loc unde am găsit sprijin total din partea clubului și din partea conducerii administrative, din partea primăriei,  un club în care eu am putut să-mi pun în practică idieile și toată energia mea.

Care a fost cel mai plăcut  moment al sezonului, dar și care a fost cea mai mare dezamăgire a sezonului?

E.B: Cred că cel mai plăcut moment a fost la Timișoara, unde practic ne-am salvat matematic de la retrogradare.  Însă nu doar rezultatul m-a bucurat ci toată energia grupului a determinat această stare. Băieții au făcut un joc bun și cred că acolo a fost momentul cel mai înalt ca emoție pozitivă. Dar meciul cu încărcătură maximă a fost cel din play-out cu FK Csikszereda,  pentru că a fost o piatră de temelie la ceea ce a urmat după aceea. Cel mai dezamăgitor sau cel mai trist moment, probabil a fost cel cu FC Hermannstadt, când pe nedrept, după ce am revenit a doua repriză, după ce făcusem o primă repriză execrabilă, dar am avut puterea să revenim și am avut punctul în mână și l-am irosit datorită unui jucător care și-a pus mai presus egoismul în detrimentul grupului.

Eugen Beza despre transferuri și remarcații sezonului: Mi-aș dori 2-3 jucători la nivelul lui Yazalde și Mubele. Chipirliu, Sota, Alhasan și Stoica remarcații lui Beza, Popa și Gurău l-au impresionat între buturi

Urmează o perioadă de transferuri, deja am făcut trei achiziții, ce posturi îți dorești să întărești în această perioadă?

E.B: Dacă ne raportăm la echipa care a fost în general până la începutul play-out-ului, cred că ne-am întărit. Dacă ne raportăm la echipa cu care am încheiat play-out-ul neînvinși, încă nu suntem la nivelul la care am terminat. Mi-aș mai dori 2-3 jucători la nivelul celor care au plecat și aici mă refer la Yazalde și Mubele.

Ar exista totuși o șansă să revină la noi Yazalde și Mubele?

E.B: Nu știu, noi am încercat, am făcut tot posibilul le-am prezentat oferte, decizia e în mâinile lor, echipa merge mai departe. Consider că am câștigat foarte mult în momentul în care ei doi au fost aici pentru că implicit s-a crescut nivelul în antrenamente, determinarea, implicarea tuturor și eu întotdeauna iau partea plină a paharului. Dacă vor veni este bine, dacă nu vom aduce alți jucători care să se plieze pe ceea ce ne dorim noi.

Știu că este posibil ca unii să fie sub contract, dar vreau să nominalizezi 3-4 jucători din Liga a II-a care ne-au fost adversari în acest sezon și pe care i-ai dori sub comanda ta? Repet, discutăm la modul ipotetic, în sensul că nu știm situația lor la echipa de club, dar dacă ar fi să alegi 3-4 jucători, oricare, care ar fi aceea?

E.B: Să începem cu atacanții, mai ales că este și român, mi-ar plăcea un jucător ca și Chipirliu. La mijlocași am doi favoriți, chiar dacă au promovat sunt Mino Sota și Baba Alhasan, iar ca fundaș central, cred că aici îmi place sau mi-ar plăcea să fie un jucător ca și Stoica, mai ales că îl cunosc, sau Marc, cam aceștia se ridică la un nivel pe care eu l-aș vrea. Ar mai fi Popa și Gurău în poartă, cam aceștia ar fi cei pe care i-am remarcat, ar fi mult mai mulți, dar am redus lista fiind limitat la doar câteva nume, iar acestea mi-au venit așa spontan.

Apropo de portari, echipa noastră a transferat un portar, ți-ai dori un junior, un senior în poartă în sezonul viitor? Ținând cont că în sezonul recent încheiat ai mers pe mâna unui junior și până la final s-a demosntrat că nu ai greșit.

E.B.: Din experiența anului trecut, chiar dacă am început cu Cosmin Vâtcă, i-am dat șanse totale lui Rareș Gal, care până la urmă a profitat de ele. De ce i-am dat șanse și credit total chiar dacă au fost momente  când vârsta și-a spus cuvântul, era un portar dedicat 100%, îmi plac portarii care sunt explozivi, care muncesc foarte mult la antrenamente, care sunt obsedați de intensitatea antrenamentului, probabil că munca pe care am văzut-o la Cătălin Căbuz m-a influențat din punctul acesta de vedere, iar în Rareș Gal vedeam așa un mic Căbuz și de aceea în acest an vom încerca să mergem tot pe jucători sub vârstă la capitolul portari. Avem înțelegere cu Simion Bumbar, un portar care și-a demonstrat talentul, dar care trbeuie să lucreze foarte mult și să conștientizeze responsabilitatea pe care o va avea în sezonul viitor, ca idee vom merge cu trei portari sub vârstă.

Ce urmează pentru echipa noastră din punct de vedere al programului?

E.B: Reunirea lotului va fi pe 21 iunie. Vom avea aproximativ 7 săptămâni, timp foarte mult. În general cam 6 săptămâni sunt necesare unui ciclu precompetițional din punct de vedere fizic. Dar pauza a fost destul de mare și vom face o săptămână în plus pentru că vom face o readaptare din toate punctele de vedere.

Ce îți propui în plan personal, dar și pentru echipa pentru sezonul viitor? Pe plan personal știu că de regulă îți propui să nu pierzi nici un meci.

E.B: Meciui vom pierde cu siguranță, dar ceea ce îmi propun pentru anul acesta, ca o analiză după sezonul recent încheiat, îmi doresc să creștem foarte mult în dinamică să creștem în mentalitate, în mentalitatea din teren și aici mă refer la deciziile pe care trebuie să le luăm, să diferențiem fazele jocului mult mai rapid și să creăm un altfel de joc în care noi să controlăm chiar dacă nu avem mingea să controlăm jocul. Să fim mult mai exacți la fazele fixe, sunt lucrui normale cred că pentru fiecare antrenor dacă are posibilitatea să lucreze două sezoane legate, dar aceste lucruri le putem face doar prin antrenament și prin implicarea jucătorilor, pentru că din păcate creștem copii care sunt foarte greu antrenabili și aici au o problemă foarte mare când ajung la seniori pentru că intensitatea concentrării lipsește cu desăvârșire în procesul de pregătire al juniorilor.

Telcean, Monea, Luca și Cărăruș, pariurile lui Beza pentru viitor!

Apropo de mentalitate, ce crezi că îi lipsește jucătorului român din punct de vedere mental?  Ținând cont că tu ca jucător ai evoluat atât în România, cât și în afara țării și nu ai făcut-o la un nivel slab.

E.B: Sunt foarte multe lucruri care lipsesc jucătorilor noștri. Aici mă refer în primul rând, mă uit în jurul nostru la infrastructură pentru că s-a investit foarte puțin în județul nostru din acest punct de vedere. Nu sunt baze sportive, fără o bază sportivă nu ai cum să te antrenezi, să crești copii.  În primul rând lipsește o educație corectă și aici mă refer la disciplina de antrenament, implicarea părinților în procesul de pregătire, atât în antrenamente, în turnee, dar și în viața de zi cu zi pentru că un factor important este modul în care îi creștem și îi responsabilizăm. Am avut și eu un moment destul de dificil în vară când a trebuit să mă readaptez la partea de jucători sub vârstă. La Hermannstadt lucram cu jucători născuți în 1998-1999, iar aici 2001, 2003, 2004 și atunci era o diferență foarte mare de maturitate între ei. Mi-a fost greu să mă adaptez la început pentru că vin copii din punct de vedere al maturității sub dezvoltați pentru că sunt obișnuiți ca părinții să facă totul, antrenorul să facă totul și aici e o discuție mult mai amplă. Mi-am spus opinia și o să mi-o spun întotdeauna despre copii și juniori pentru că și eu am copii. Stau de vorbă cu mulți antrenori din Sibiu, cred că după 7-8 ani de când copiii mei fac fotbal și merg în fiecare zi la antrenamente, observ și văd lucruri. Poate anul trecut am deranjat anumite persoane, nu am referire niciodată la un club de fotbal, la un antrenor, mi-am spus o părere despre ceea ce trebuie să facem în continuare legat de copii și juniori să-i dezvoltăm să putem profita și noi de ei. Din acest punct de vedere suntem norocoși pentru că avem doi copii pe care noi i-am promovat la Liga a II-a, iar aici mă refer la Alex Luca și Ruben Vecerdea, ei provin de la două școli de fotbal diferite drept dovadă că nu are nimeni nici o treabă cu vreo școală de fotbal. Ne-ar conveni foarte mult să promovăm copiii noștri, dar cred că aici din păcate e o gaură mare între o comunicare între antrenorii de copii și juniori din Sibiu și cei de la seniori, nu se face nimic în acest sens. Eu am propus un dialog celor care se ocupă de școlile de fotbal din Sibiu, un dialog prietenesc în care să discutăm despre așteptările unui antrenor de seniori de la juniorii care vin din urmă, din toate punctele de vedere și atunci cred și strategia lor ar fi mai ușor de planificat pentru creșterea lor.

Spune-ne un jucător  pe care l-ai propune, ca un produs de viitor, echipelor din Liga 1 sau mai mulți, din echipa noastră?

E.B: Avem jucători cu potențial și în general jucătorii care fac obiectul unui transfer sunt jucătorii mai tineri, asta este viața, chiar dacă valoarea unui jucător matur este mai mare decât valoarea actuală a unui jucător tânăr. Eu cred că la noi în echipă am putea face o referire la Tudor Telcean, acesta a venit de la FC Argeș, dar unde cocheta mai mult cu echipa de Liga a III-a, decât la prima echipă, a jucat doar în cupă la FC Argeș, un jucător care a crescut foarte mult și în primul rând datorită clubului, dar a fost și aportul lui, s-a lăsta antrenat, sfătuit, este un jucător care are un potențial foarte mare, un jucător care trebuie să își propună să prindă turneul final la U-21. Cred că o creștere foarte mare s-a văzut la George Monea, care dacă-și continuă și limitele lui nu se opresc aici, ar putea, ținând cont de calitățile fizice pe care le are, ar putea face pasul la un nivel superior. Alexandru Luca, mai are mulți ani de tras pentru Liga 1, el fiind 2004, dar se vede o creștere foarte bună și o perspectivă foarte bună. Mai sunt jucători, dar am vrut să mă refer la cei mai tineri…Și Cărăruș ar putea mult mai mult, dar inconstanța lui mentală de multe ori nu-l ajută să progreseze la un nive la care preconizăm noi, sper ca anul acesta să fie mai matur pentru că are potențial uriaș să facă pasul la Liga 1.

Am o întrebare la care poți să nu răspunzi dacă vrei, însă am vrut să o pun încă de la începutul interviului când vorbeam despre sezonul precedent. Dacă vreun minut de-a lungul sezonului recent încheiat te-ai gândit să renunți?

E.B: Cred că fiecare antrenor  are momente după joc, când pierde, are momente când ar vrea să renunțe. Nu pot să zic că au fost momente când am luat în calcul să renunț, de ce, pentru că știam la ce muncă vin, în nici un moment nu am avut impresia că echipa nu poate. Am avut momente proaste în sezonul regular, cum a fost cu Ripensia sau Dej. Chiar dacă la meciul cu Ripensia din punct de vedere statistic nu meritam să pierdem, chiar dacă jucătorii de la Ripensia au meritat pe deplin victoria. Un moment am mai trăit pe începutul anului, când am avut trei înfrângeri și a fost un moment dificil, dar v-am spus, munca noastră de-a lungul anului se vede și se vede din punct de vedere al locului în clasament, din punct de vedere al jucătorilor care au cochetat cu loturile naționale, Tudor Telcean, Toni Suciu, Bogdan Rotar, Alex Luca, Nicolas Antone și atunci pentru o echipă ca CSC 1599 Șelimbăr este un lucru uimitor și aici trebuie să remarc munca staff-ului administrativ, tehnic, fără falsă modestie și cred că asta contează foarte mult pentru ceea ce va urma pentru că ne oferă încredere nouă ca și staff pentru că putem lucra și cu jucători experimentați dar și cu tineri. Să revin la întrebarea ta, am avut un moment de dezamăgire foarte mare după meciul de la Târgu Jiu cu Viitorul Pandurii pentru că făcusem o partidă bună, dar datorită unei erori imense de arbitraj am pierdut acel meci și am căzut în grupa mai dificilă, dar pe de altă parte am avut mereu sprijinul lui Cornel Stănilă, a domnului primar Marius Grecu care mereu m-au susținut și asta a contat foarte mult pentru a-mi da încredere să merg mai departe.

În acest an am avut șansa să văd modul în care lucrezi și vreau să te întreb dacă nu este frustrant ca antrenor în momentul în care pregătești un meci, le explici jucătorilor exact ceea ce joacă adversarul, iar la joc oponentul își crează ocazii sau mai rău, marchează exact pe o fază pe care ai pregătit-o, practic sunt momente în care nu poți face mai mult decât să pregătești jocul…

E.B: Am  avut șansa lucrând  cu șase staff-uri de Liga 1, să lucrez cu diferiți antrenori importanți ai fotbalului nostru, în multe dintre ele am făcut analiză video, am fost pasionat de analiză video, sunt și acum și asta ne ajută foarte mult. De ce? Pentru că exact cum spuneai noi la antrenamente lucrăm pe slăbiciunile aversarului, pe punctele lui forte, dar ar fi prea frumos la fotbal să pui în practică tot ce pregătești. Celebrul nea Jean Gavrilă avea o vorbă și spunea: E greu la fotbal pentru că și adversarul se antrenează și adversarul vrea, probabil și el se informează, studiază, dar sunt și satisfacții mari cum au fost meciurile cu ”U” Cluj, cu Buzău, Timișoara, când am studiat jocul adversarului și am reușit să câștigăm sunt si satisfacții și insatisfacții pentru că exact cum vă spuneam, ce este greu să lucrezi cu jucătorii români, este vorba despre nivelul concentrării și aici se pleacă de la nivel juvenil și unde trebuie lucrat pe nivel de intensitate de concentrare. Cred că cea mai mare problemă a fost dinamica antrenamentelor care nu era cea pe care o doream eu și intensitatea concentrării care se pierdea ușor, ușor în timp ce exercițiu decurgea.

Pentru echipa noastră urmează reunirea lotului, după care ”alb-roșii” din Șelimbăr se vor efectua un cantonament, însă cu detaliile și programul complet al echipei vom reveni în momentul în care toate acestea vor fi stabilite.  Până în momentul de față CSC 1599 Șelimbăr s-a despărțit de: Cosmin Vâtcă, Rareș Gal, Alexandru Șerban, Bogdan Rotar, Yazalde Gomes, Firmin mubele, Toni Suciu, Nicolas Antone, în vreme ce la capitolul veniri figurează numele lui Simion Bumbar (Gaz Metan Mediaș), Stefan Visic (Someșul Dej) și Mircea Manole (Unirea Dej).

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*