Daniela Cîmpean – președinte fără putere

Președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a suferit prima înfrângere majoră. În ședința ordinară de ieri, Cîmpean s-a trezit lăsată în ofsaid de aliatul FDGR, care nu a servit interesele politice liberale susținute sub forma bunelor intenții.

Aprobarea proiectului privind transferul deșeurilor din județul Alba la depozitul ecologic de la Cristian, inițiat și promovat de Daniela Cîmpean, pentru a le face pe plac colegilor de partid din Alba, în speță primarul Mircea Hava și președintelui CJ, Ion Dumitrel, a fost un „cartof fierbinte“ pentru Cîmpean. Strategia a eșuat, însă, lamentabil prin votul consilierilor județeni FDGR și PSD, care și-au dat mâna în mod surprinzător. Șefa CJ Sibiu nu s-a resemnat cu înfrângerea și spune că susține în continuare acest proiect. Rămâne de văzut cum va evolua în continuare relația PNL – FDGR în Consiliul Județean și ce urmări va avea. Cert este că acum că deșeurile din județul Alba sunt transportate în județul Gorj, la costuri destul de mari pentru cei din Alba.

Nu se lasă

La ședința de ieri a CJ Sibiu nu a participat nici un reprezentant al autorităților din județul vecin. Vizibil iritată, Daniela Cîmpean a ascultat argumentele FDGR și PSD și, timp de câteva minute, a ținut un discurs menit să convingă aleșii județeni să-și schimbe atitudinea. Președintele a susținut un proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii contractului de colaborare între Consiliul Judeţean Alba, ADI Salubris Alba şi ADI ECO Sibiu, precum şi mandatarea directorului executiv al ADI ECO Sibiu (asociație ce reunește toate primăriile din județ) în vederea semnării contractului. După ședință, Consiliul Județean a remis un comunicat care redă poziția președintelui despre  „decizia consilierilor județeni cu privire la solicitarea Județului Alba de a depozita temporar, până în 30 septembrie 2017, deșeurile din județul Alba la Cristian“: „Cu 16 abțineri din partea FDGR și PSD, 2 voturi împotrivă din partea PSD și 12 voturi pentru din partea PNL, consilierii județeni au respins astăzi convenția care oferea cetățenilor județului Sibiu o marjă de siguranță în cazul în care Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu dă acord favorabil pentru depozitarea la rampa Tracon a deșeurilor din jud. Alba.

«Rolul convenției pe care am propus-o județului Alba este de a proteja interesele județului Sibiu în cazul în care Agenția de Mediu dă acord favorabil, stabilind drept condiție ca Sibiul prin compensație să poată returna județului Alba o cantitate egală de deșeuri, pe cheltuiala județului Alba», a precizat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Președinta Daniela Cîmpean nu a dorit retragerea acestui punct de pe ordinea de zi (…).

Claudia Iordănescu, director ADI ECO Sibiu, a precizat în fața consilierilor județeni că operatorii din Alba își dăduseră acordul să asigure transportul deșeurilor de la Sibiu la Alba. «Județul Alba își asuma prin această convenție ca prin contractul de delegare pe care îl vor semna cu viitorii operatori în județul Alba să primească la rampă și deșeuri provenind de pe aria județului Sibiu».

Din păcate, prin votul de azi al consilierilor județeni această măsură de siguranță pentru sibieni a fost respinsă, în condițiile în care singura instituție cu competență de a da accept sau refuz deșeurilor din Alba este Agenția de Mediu din Sibiu, nu Consiliul Județean. «Mâine sau poimâine, când un nou ministru al mediului va aminti Agenției de Mediu că toți cetățenii României riscă să plătească scump un infringement pe deșeuri, APM va putea da acordul de mediu, iar fără această convenție Sibiul nu mai poate impune condiții» a mai precizat președinta Consiliului Județean Sibiu“.

FDGR a bătut palma cu PSD

FDGR și PSD și-au unit forțele pentru a respinge proiectului inițiat de Daniela Cîmpean. Este pentru prima dată când cele două formațiuni colaborează în detrimentul PNL-ului în actuala legislatură din Consiliul Județean. În momentul începerii discuțiilor pe proiect în ședință, primii care au luat poziție au fost aleșii FDGR, prin fostul președinte al Consiliului Județean, Martin Bottesch. „Am hotărât să ne abținem. Vedem problematică realizarea contractului. Nu avem siguranța că se va realiza acel transfer al deșeurilor înapoi din Sibiu în județul Alba. Nu avem nici o siguranță și legat de faptul că Agenția de Mediu Alba va aproba transferul înapoi al deșeurilor. Avem aceste semne de întrebare și noi am decis să ne abținem“, arată Bottesch.

La rândul lor, consilierii PSD, prin vocea lui Cătălin Stanciu, au cerut președintelui să retragă proiectul de pe ordinea de zi, avertizând că vor vota împotrivă. „Pe site-ul Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, autorizația pentru depozitul ecologic de la Cristian prevede că sunt acceptate doar deșeurile provenite din județul Sibiu. Acceptarea deșeurilor din alte localități se poate realiza numai cu acordul scris al Agenției de Protecție a Mediului. Să lansăm o invitație reprezentanților Agenției pentru Protecție a Mediului și a Gărzii de Mediu să dezbatem clar această chestiune“, a spus tranșant consilierul PSD.

Liberalii au tăcut

Deși dețin cel mai mare număr de mandate, liberalii nu au avut nimic de spus la acest punct de pe ordinea de zi. „Nu o să retrag de pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre, chiar dacă pică și chiar dacă știu că discuțiile vor fi în cu totul alte direcții decât este real. Vreau să vă spun că îmi asum acest lucru pentru că asta mi-am propus când am intrat în politică și am preluat această oglindă. Vreau să mă pot uita în oglindă și să zic că am făcut tot ceea ce a ținut de mine să fac ca lucrurile să funcționeze. Dacă nu o votăm atunci nu avem nimic“, a replicat președintele CJ. În consecință, proiectul său a căzut și colaborarea cu județul Alba nu există la acest moment.

APM Sibiu, ultima redută

Consilierii PSD, susținuți de cei ai FDGR, au prezentat o adresă trimisă de conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba și spre știință ADI ECO Sibiu, Gărzii Naționale de Mediu, Prefecturii și SC Tracon SRL, operatorul depozitului ecologic de la Cristian, în care se arată care sunt cantitățile de deșeuri acceptate la depozitare la groapa de gunoi de la Cristian din județul Alba. În 2015, au fost aduse din județul Alba 32.023 tone; în 2016 – 96.453 tone, iar în acest an, până la data de 12 februarie, 8.032 tone de deșeuri. În total, 136.508 tone de deșeuri menajere din județul Alba, fapt ce presupune reducerea perioadei de exploatare a depozitului de la Cristian. Totodată, potrivit autorizației integrate de mediu, la Cristian pot fi aduse doar deșeurile din județul Sibiu. În final, conducerea agenției avertizează că „APM Sibiu nu mai acceptă depozitarea deșeurilor menajere provenite din județul Alba pe Depozitul ecologic Cristian“.

Primăria și Consiliul Local Sibiu au spus „nu“ de la început

Consiliul Local Sibiu și Primăria Sibiu nu sunt de acord ca autoritățile din județul Alba să depoziteze deșeurile în județul Sibiu. Consilieri locali au votat, în ultima ședință, un proiect de hotărâre prin care municipalitatea respinge un contract de colaborare propus a se încheia între Consiliul Județean Alba, asociația ADI Salubris Alba și ADI ECO Sibiu, asociația care gestionează sistemul de management la deșeurilor din județul Sibiu. Practic, ieri, aleșii județeni FDGR au susținut poziția adoptată de colegii lor din Consiliul Local Sibiu și de conducerea Primăriei Sibiu, prin primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Sitterli și Roman au lucrat împotriva sibienilor

Deșeurile din Alba au ajuns în 2015 și în 2016 la Sibiu, din cauză că foștii prefecți de Sibiu, Ovidiu Sitterli, actualmente deputat PSD, și Cristian Roman, susținut de PNL, au dat derogări în Comitetul pentru Situații de Urgență.

Daniela CÎMPEAN | președinte

„Mi-am propus ca deciziile mele să fie în interesele cetățenilor județului Sibiu, chiar dacă politic aceste decizii pot să mă coste. Până acum, și în 2015 și în 2016 Alba a depozitat deșeuri la Sibiu fără a exista posibilitatea ca la un moment dat acestea să fie returnate.“

One Comment

  1. Doar nulitati in consiliulnala Daniel Campean, Catalin Stanciu … astia conduc judetul?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*