De 100 de ori Enescu

Sâmbătă, 27 octombrie, orele 19.00, sibienii sunt așteptați la unul dintre cele mai insolite evenimente muzicale ale toamnei: concertul din cadrul turneului național „100 x Enescu“, organizat de dirijorul Cristian Lupeș și Bucharest Festival Orchestra.

Concertul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, partener al evenimentului. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii, luni-joi, orele 10.00 – 12.00 și 13.00 – 16.00.

Nonconformistul dirijor propune publicului o inedită apropiere de muzica contemporană românească, refăcând celebrul turneu pe care tânărul George Enescu îl iniția și susținea anual, cu mai bine de un secol în urmă, pentru a stimula creația muzicală românească.

Programul cuprinde: „Dansuri românești“ de Béla Bartók, „5 of Millenium“ de Liviu Dănceanu și „Octuor op. 7“ de George Enescu.

„Enescu și-a propus ca, din punct de vedere muzical, România să intre în Europa. Și a reușit. Ne vom reaminti atât de inițiatorul, cât și de câștigătorii acestui demers salvator al muzicii academice românești, interpretând, în cadrul turneului, lucrări a trei compozitori români, creatori de școală și vizionari: Béla Bartók – poate cel mai atras compozitor de activitatea de culegere de muzică tradițională și folclor, pe care apoi a teoretizat-o și a introdus-o în propriile lucrări, Liviu Dănceanu – profesor al majorității muzicienilor din cadrul Bucharest Festival Orchestra, un mare compozitor dar și un scriitor și eseist al problematicilor muzicale teoretice și estetice și, nu în ultimul rând, George Enescu, vizionarul care a pus bazele compoziției românești de sorginte europeană“, a declarat Lupeș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*