De la ce apare sindromul de burnout și care sunt simptomele

Din ce în ce mai multe persoane muncesc până la epuizare și astfel apare sindromul de burnout. Mulți ignoră simptomele pe care le explică psihiatrul Ioana Silion.

Apare și din cauza muncii epuizante, dar vorbim despre un sindrom care este un complex de simptome și semne conglomerate care apare și dau naștere la acest sindrom. Ne gândim la un sindrom cronic.

Burnout este o epuizare cronică, vorbim despre simptome care se acumulează în timp, care debutează cu mult timp înainte să se prezinte pacienții sau să simtă că sunt epuizați. Au nevoie de ajutor pentru că nu mai pot face față singuri și atunci fie sunt îndrumați de familie, de prieteni sau vin singuri pentru că nu mai pot funcționa, notează Antena 3.

Simptomele burnout-ului

  • Anxietate
  • Hiperactivitate
  • Epuizare
  • Apatie
  • Deprimare
  • Lipsă de concentrare
  • Nervozitate/ iritabilitate
  • Izolare

Pacienții, inițial, sunt anxioși, au hiperactivitate, sunt hiperfocusați pe job, își îndeplinesc sarcinile cu strictețe și ajung să le ocupe toată ziua, gândurile sunt preocupate doar de aceste sarcini pe care le au de îndeplinit și se epuizează, pentru că, în timp, oamenii nu mai fac față și apare apatia.

Oamenii vin deprimați, nu mai pot să se concentreze la sarcinile pe care le au de făcut, nu mai au randament la locul de muncă, sunt iritabili, sunt nervoși, se enervează cu ușurință, au tendința să intre în conflict atât cu colegii de la locul de muncă, cât și cu familia, se retrag din punct de vedere social, nu mai sunt integrați, doresc să își petreacă timpul cât mai mult singuri.

Ce putem face pentru a nu ajunge la burnout

Prevenția constă, din punctul meu de vedere, încă de la angajare. Angajatorii sunt cei responsabili de selectarea sau identificarea unor personalități predispuse la burnout, personalități anxioase, personalități depresive și îndrumați și susținuți astfel încât ei să poată funcționa și să dea randament maxim pentru ceea ce pot face ei la locul respectiv de muncă.

Nu putem să stăm acasă și nu putem să ignorăm astfel de personalități și să le dăm la o parte numai pentru că au nevoie de suport.

Prevenția poate fi făcută și pe parcursul anului, evaluări multiple sau la nevoie, identificarea fenomenului de hărțuire la locul de muncă și combaterea acestuia, acum sunt și legi care impun prezența unui regulament intern. Bullying-ul este prima cauză de burnout în companii și, în general, la locul de muncă.

Cum se vindecă sindromul de burnout

Trebuie foarte multă răbdare cu aceste persoane care ajung la un punct în care au nevoie de ajutor, în primul rând să identifice că au nevoie de ajutor și să îl solicite și să nu le fie teamă să meargă la un specialist, să nu le fie frică să comunice ceea ce simt.

Dacă nu reușesc să rezolve la locul de muncă, să facă cumva să scape de acel mediu, care pentru unii poate că este toxic. Da, se tratează, se intervine farmacologic, se intervine cu psihoterapie, în funcție de simptomele fiecăruia și de programul de intervenție împreună cu psihiatrul și psihologul”, a explicat psihiatrul Ioana Silion.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*