Dorin Cioabă vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă Română. „Să ni se prezinte scuze”

Autoproclamatul Rege Internațional al Romilor, Dorin Cioabă afirmă că romii vor intenta un proces împotriva Bisericii Ortodoxe Române pentru a li se prezenta scuze publice pentru anii de robie, în care Cioabă consideră că a fost implicată BOR.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Dorin Cioabă a afirmat astăzi într-o conferință de presă că Organizația Internațională a Romilor, (IRU), solicită Bisericii Ortodoxe Române și Patriarhului Daniel, o recunoaștere a lucrurilor care s-ar fi întâmplat în timpul robiei romilor, în timpul în care comunitățile de romi au stat în curțile bisericilor și au ajutat la construcția acestora.

Potrivit lui Dorin Cioabă comunitatea romilor nu a avut nici o șansă, din cauza statutului de robi, romii fiind practic în acea perioadă considerați niște simple obiecte.

Cioabă mai spune că în acele vremuri romii au ajutat foarte mult biserica ortodoxă să se dezvolte.

Dorin Cioabă a mai declarat că nu are speranțe să câștige un astfel de proces în România, de aceea, după epuizarea tuturor căilor de atac din țară, este decis ca prin IRU să se adreseze și Curții Europene pentru Drepturile Omului.

„Noi vrem doar să-și ceară scuze așa cum și Papa de la Roma în momentul când a fost în vizită în România, la Blaj, și-a cerut scuze în numele bisericii pe care o conduce pentru Holocaust, pentru genocidurile și cum au chinuit comunitatea noastră de romi” a spus Cioabă.

Ca o replică la declarațiile liderului romilor, Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a făcut mai multe clarificări privind poziția BOR.

„Dacă ignorăm complexitatea realului și a istoriei, reducând totul la câteva idei simplificatoare, dacă sfidăm realitatea încercând să judecăm și să tranșăm trecutul cu un instrumentar total inadecvat acestuia, cel al sensibilităților, al actualelor drepturi civice, al avansului cunoașterii și al logicii prezentului, ca și cum acest instrumentar ar fi aplicabil și unor lucruri din afara experienței sociale în care a apărut, atunci ne aflăm cu certitudine în fața unui șir nesfârșit de dileme coborâtoare pe firele milenare ale istoriei.

Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaștere, în timpul sângeros al Revoluției Franceze, al Holocaustului nazist și sinistrului Gulag comunist sau în oricare epocă istorică ale cărei reverberații oricât de sublimate ajung încă supărător până la noi? Cum vom putea rescrie istoria în așa fel încât ea să se transforme într-un senin prezent continuu, edificat utopic pe ștergerea radicală a accidentatului relief cultural, social și moral al trecutului?

Nu este nevoie de un doctorat în istorie universală pentru a afla că lumea, până relativ recent în epoca modernă, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea, formată din varii categorii de oameni incluse în sistemul politico-social al vremurilor. Așa a funcționat lumea multe mii de ani, conceptul de autonomie personală sau de persoană juridică apărând foarte târziu.

În acest context și doar în el poate fi și trebuie înțeleasă și „robia romilor”. Ține de onestitate intelectuală și morală să spunem public și răspicat că nu toți romii erau robi, că nu toți robii din Țările Române erau romi și că robi au fost și foarte mulți români, tătari sau turci în aceeași epocă și în același spațiu geografic” se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Dorin Cioabă afirmă că va aștepta rezolvarea solicitării sale de către BOR până la sfârșitul Postului Mare, pentru că aceasta este o perioadă în care toți trebuie să realizăm și să încercăm să îndreptăm greșelile trecutului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*