După trei săptămâni de școală, elevii și profesorii vor avea o zi liberă

După doar trei săptămâni de școală, timp în care mulți elevi au trecut de la învățământul față în față la online din cauza pandemiei, școlile din toată țara vor fi închise oficial pentru o zi, marți 5 septembrie. Motivul este sărbătorirea Zilei Educației.

Ziua Educației sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie este prevăzută ca zi liberă în Contractul Colectiv de Muncă al cadrelor didactice.

Astfel, conform Contractului Colectiv de Muncă,

„Art. 28 (1)

(4) Sunt zile nelucrătoare:

– zilele de repaus săptămânal;

– 1 și 2 ianuarie;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;

– prima, a doua zi și a treia zi de Paști;

– 1 Mai;

– 1 lunie;

– prima și a doua zi de Rusalii;

Adormirea Maicii Domnului;

– 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;

– 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul Romaniei;

– 1 Decembrie, Ziua Națională a României;

– 25 și 26 decembrie;

– două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte.
(5) În cazul în care, din motive justificate, salariații prestează activitate în zile nelucrătoare/zile de sărbătoare legală, aceștia beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, acordate în următoarele 30 de zile”, prevede documentul.

Anul trecut, în 2020, elevii și dascălii au beneficiat cu ocazia Zilei Educației de o minivacanță, deoarece data de 5 octombrie a fost luni. Anul acesta ei vor beneficia de liber doar în ziua de marți.

 

Ziua Mondiala a Educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) este marcată în fiecare an la 5 octombrie. În 2021, de Ziua Educației, se marchează 55 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la Statutul Cadrelor Didactice (1966).

În România, Ziua Educației (și Ziua Profesorului) este marcată diferit de Ziua Învățătorului care se sărbătorește la 5 iunie începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministerul Educației Naționale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*