Elita ciclismului mondial revine la Sibiu

Cel puțin trei echipe de World Tour vor participa la ediția din acest an a Turului Ciclist al Sibiului.

Întrecerea debutează sâmbătă, 3 iulie, cu prologul din centrul istoric al Sibiului

Bora Hansgrohe revine și anul acesta la Turul Ciclist al Sibiului, pentru a-și apăra titlul câștigat în 2020. Alte două echipe de World Tour și-au confirmat până acum participarea. Vine la Sibiu, pentru prima dată în România, și singura echipă profesionistă din lume formată din sportivi care suferă de diabet.

Întrecere de anvergură

Turul Ciclist al Sibiului, care anul trecut a impus un standard ridicat de siguranță medicală, fiind prima competiție din calendarul Uniunii Cicliste Internaționale organizată după declararea pandemiei la nivel global, își confirmă și anul acesta anvergura, aducând în România echipe profesioniste pe care le vedem în Turul Franței, al Italiei sau al Spaniei.

Iar dacă în 2020 au produs artificii pe traseu Bora Hansgrohe și Israel Start Up Nation, anul acesta vor anima spiritele în pluton trei echipe de World Tour: Bora Hansgrohe (Germania), care vine să-și apere titlul câștigat cu Gregor Mühlberger, Astana – Premier Tech (Kazahstan) și Team Qhubeka Assos (Africa de Sud), iar lista încă nu s-a închis. „Patrick Konrad este  singurul ciclist din Top 6 –  TCS 2020 care ar putea fi prezent anul acesta la Turul Sibiului ’21. Cu toate ca Muhlberger, Badilatti, Rochas, Brozyna și Wackerman vor lipsi, vom avea cu siguranță la start rutieri cel puțin la fel de buni ca aceștia“, transmit organizatorii Turului Ciclist al Sibiului.

Cei mai valoroși

Ediția 11 marchează încă o premieră: pentru prima dată ajung în România și sportivii de la Novo Nordisk, echipă profesionistă a cărei misiune este de a inspira, educa și împuternici oamenii care suferă de diabet.

Nu vor lipsi, bineînțeles, echipele pentru care pedalează cei mai titrați dintre cicliștii români ai momentului: Team DELKO, cu Eduard Grosu și Wildlife Generation Pro Cycling USA, cu Serghei Țvetcov (campion național en titre la contratimp), precum și echipa națională a României, unde ne așteptăm să-l vedem pe campionul național an titre la șosea, Daniel Crista.

Debutul competiției – sâmbăta

Pentru prima dată în istoria sa de 11 ani, Turul Ciclist al Sibiului nu va începe la mijlocul săptămânii, ci sâmbăta (3 iulie), cu prologul programat în centrul istoric al Sibiului – un contratimp individual de 2,5 kilometri desfășurat aproape integral pe piatră cubică.

Duminică, 4 iulie, are loc prima etapă, pe un traseu de 208 km care ajunge și pe teritoriul județului Alba, la Sebeș, și se termină în cățărare în stațiunea Păltiniș (Sibiu – Sebeş – Jina – Răşinari – Păltiniş). Luni, 5 iulie, este ziua etapei regină, care poartă plutonul profesionist pe un traseu de 185 de km cu sosire pe legendara cățărare de la Bâlea Lac, la peste 2000 m altitudine, pe Transfăgărășan (Sibiu – Cristian – Avrig – Bâlea Lac). Marți, 6 iulie, Turul Ciclist al Sibiului face o nouă incursiune în județul Alba cu etapa trei – și ultima – care se desfășoară pe un traseu de 226 de km (Sibiu – Mediaș – Blaj – Sibiu).

Evenimente dedicate amatorilor

Ca la fiecare ediție, organizatorii au gândit și evenimente dedicate amatorilor, în ideea de a promova ciclismul ca sport de masă, dar și pentru a inspira copiii și tinerii să facă ciclism de performanță. Astfel, pe lângă Cursa Sponsorilor, care aliniază la start, în Sibiu, echipe ale partenerilor implicați în organizarea Turului, anul acesta vor avea loc simultan, la Sibiu și Blaj, concursuri Green Day Kids, dedicate copiilor. Nu lipsește din program tradiționala competiție King of the Mountain, pe traseul spre Păltiniș, dar organizatorii propun, în premieră, Transfăgărășan Challenge – un concurs pe cel mai spectaculos drum din România, programat în aceeași zi cu etapa regină din Tur.

Transfăgărășan Challenge

La prima ediție, Transfăgărășan Challenge promite să fie una dintre cele mai dure dar frumoase competiții cicliste pentru amatori din România: deși are doar 30 de km, traseul propune o diferență de nivel de 1.487 de metri (de la start la finiș) și oferă o experiență unică – peisajul este spectaculos, cu creste golașe, văi adânci, căderi de apă și lacuri glaciare. Competiția este deschisă tuturor celor care doresc să-și testeze limitele și să simtă adrenalina unei competiții reale: cicliști amatori din zonă, dar și din toată țară și străinătate. După o suplimentare de locuri, numărul participanților a fost fixat la 350 de temerari. S-au înscris atât bărbați, cât și femei, peste 18 ani.

Turul Ciclist al Sibiului

Turul Ciclist al Sibiului este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, sub egida Federației Române de Ciclism și a Uniunii Cicliste Internaționale. Încă de la prima ediție, care a avut loc în iulie 2011, Turul Ciclist al Sibiului s-a impus drept cea mai titrată competiție ciclistă organizată în România și una dintre cele mai importante din sud-estul Europei, găzduind echipe naționale, Continentale, Pro-Continentale și, în premieră pentru țara noastră, de World Tour. În cele 10 ediții organizate până acum, am avut ocazia să vedem la Sibiu cicliști care au făcut istorie, precum Egan Bernal – câștigător al Turului Franței în 2019, sau Primož Roglič – câștigător al Turului Spaniei în același an.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*