Este județul Sibiu expus masiv la risc de catastrofă?

România este una dintre țările cu cele mai mici procente de locuințe asigurate la dezastre naturale, cum ar fi cutremurele sau inundațiile . Chiar și așa, cele 1,85 de milioane de locuințe acoperite printr-o poliță de catastrofă arată o medie de 20% a clădirilor asigurate, procent care ne-ar plasa măcar peste nivelul unor țări din afara UE. Din păcate, însă, analizată județ cu județ, situația este mult mai gravă, scriu cei de la economica.net.
Unele dintre județele cele mai expuse la riscuri catastrofale, precum cutremurul, inundațiile majore sau alunecările de teren, au un număr neglijabil de locuințe asigurate.
Evenimente cum a fost cele prin care a trecut Turcia zilele acestea ne aduc aminte de faptul că, deși viața și sănătatea sunt cele mai importante, un dezastru ne poate lăsa, practic, pe străzi. Aceasta mai ales în condițiile în care Statul și-a arătat în numeroase ocazii limitele în ceea ce privește ajutorul pe care îl poate acorda celor afectați.
Conform datelor Pool-ului de Asigurarea Împotriva Dezastrelor (PAID), entitatea care emite asigurările obligatorii de locuință, doar câteva județe și Bucureștiul depășesc media pe țară în ceea ce privește cuprinderea în asigurare. Acestea sunt Arad, Timiș, Sibiu, Brașov, Prahova, Constanța și Cluj. Fără aceste zone, dintre care se remarcă București,  Timiș și Brașov cu un nivel de asigurare de peste 30%, media națională scade spre ,maximum 15%. Județele cele mai expuse la cutremur, aflate în apropierea celei mai active zone seismice de la noi, adică Vrancea și Buzău, abia dacă depășesc 14%.
Continuarea AICI:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*