„În jurul Muzeului ASTRA se află o comunitate puternică“

Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal Astra, dezvăluie pentru Mesagerul de Sibiu cum vremurile câștigă lupta cu pandemia, iar frumosul răzbate.

foto: facebook/Muzeul Astra

Întins pe 96 de hectare, Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le prezintă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre și manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.
Misiunea Muzeului ASTRA este, de mai bine de 100 de ani, aceea de a conecta audiența cu valorile tradiționale, prin adaptarea continuă la nevoile culturale ale societății. Fie că vorbim de patrimoniu românesc, săsesc, al altor minorități sau chiar extraeuropean, Muzeul ASTRA este depozitarul și facilitatorul valorilor autentice către comunitate. Deși profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi și nou, traditional și modern, național și mondial.

Etalon de bune practici

Pentru a rămâne relevant pentru publicul său, Muzeul ASTRA investește în programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității și să încurajeze oamenii să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi. Având în componența sa patru muzee deținătoare a unui patrimoniu extrem de divers atât din punctul de vedere al originii geografice cât și al mesajului pe care îl poartă, obiectivul central al Muzeului ASTRA este acela de a reprezenta un etalon de bune practici în muzeologia românească și internațională.

foto: facebook/Muzeul Astra

Mesagerul de Sibiu a aflat de la Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal Astra, cum vremurile câștigă lupta cu pandemia, iar frumosul răzbate.

Reporter: Care au fost cele mai mari provocări cu care v-ați confruntat în anul 2020?

Ciprian Ștefan: Cea mai mare provocare din 2020 desigur că a fost pandemia COVID-19. Am fost nevoiți să ne adaptăm într-un timp relativ scurt, iar aici mă refer la tot ce înseamnă fenomenul muzeal în țara noastră, fiindcă în calitate de președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România sunt la curent cu toate problemele, indiferent de situație. Am avut Muzeul ASTRA închis timp de trei luni şi jumătate, atât  în perioada stării de urgență în România, cât și în cea de carantină pe Sibiu, iar acest lucru s-a simțit din plin din punct de vedere financiar.

Cum ați reușit să faceți față provocărilor și cum v-ați reinventat?

C. Ș.: Numărul de vizitatori pe care l-am înregistrat – în jur de 300.000 – este unul considerabil, dacă ne gândim că nici în Sibiu nu se puteau organiza foarte multe evenimente în zona centrală, iar lumea a rămas dornică astfel de plimbări în aer liber. De altfel, acest spațiu natural este un avantaj pentru noi, fiindcă în felul acesta nu suntem nevoiți să concentrăm resursele aferente unui eveniment organziat într-un singur loc. Practic, am folosit tot Muzeul ASTRA pentru a organiza evenimente și activități interactive în anul 2020, respectând toate normele sanitare impuse de autorități în combaterea pandemiei COVID-19.

Care sunt cele mai mari motive de mândrie și bucurie pe care le aveți, uitându-vă în urmă, la anul precedent?

C. Ș.: În jurul Muzeului ASTRA se află o comunitate puternică pentru care Muzeul s-a dovedit a fi indispensabil. Pandemia cauzată de COVID-19 ne-a convins că cea mai bună strategie este adaptarea și, indiferent de greutăți, suntem datori să continuăm să oferim servicii și programe culturale diverse și de cea mai înaltă calitate. Această capacitate de adaptare de care echipa Muzeului ASTRA a dat dovadă în acest an dificil a dovedit adevărata forță a unei instituții culturale mature, puternic consolidată și extrem de apropiată de publicul său. Deși a fost un an dificil și provocator, Muzeul ASTRA a reușit prin programele inedite organizate în aer liber să genereze venituri proprii de 3.288.061 lei, obținând, totodată, fonduri nerambursabile în valoare de 1.900.000 lei. Vorbim despre 2 proiecte finanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA, 1 proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, 1 proiect finanțat în cadrul programului Erasmus+ și un proiect finanțat în cadrul programului Europa Creativă. Am început proiectul de restaurare și reamenajare a Casei Artelor din centrul istoric al Sibiului, iar după ce acest monument istoric va fi dat în refolosință, locul va deveni un adevărat hub pentru meșterii tradiționali din toată țara. De asemenea, pentru a fi mai aproape de vizitatorii care ne trec pragul sau care nu pot să ajungă momentan pe la noi, am dezvoltat o aplicație captivantă, disponibilă pe Google Play și Apple Store. Se numește ASTRA Museum App și îi invit pe toți cei care citesc acum aceste rânduri să o descarce și să o parcurgă, mai ales că are și un ghid virtual-audio.

foto: facebook/Muzeul Astra

 
R.: A fost un act de curaj organizarea de evenimente în aer liber, în 2020?
C. Ș.: A fost un act responsabil. Sunt de părere că a fi curajos în această țară implică și faptul de a fi responsabil. Ne-am asumat această reacomodare la situația mondială și am mers mai departe, așa cum și tradițiile merg mai departe prin noi, cei care le ducem de grijă.

R.: Care sunt cele mai importante proiecte pentru 2021?
C. Ș.: Suntem optimiști și încrezători că, în 2021, odată ce vaccinarea, va crește mobilitatea oamenilor și Muzeul ASTRA va înregistra cifre de vizitare mai mari atât din turismul intern, dar și prin revenirea turiștilor străini. În prezent lucrăm la agenda noastră de evenimente și ținem cont de măsurile sanitare impuse de autorități pentru următoarea perioadă. Cel mai important este să fim sănătoși și să trecem cu bine peste această situație foarte grea din toată lumea. Chiar dacă vom sta distanțați fizic încă puțin, o să fim mereu uniți prin cultură.
R.: Care sunt noutățile sau surprizele pe care urmează să le pregătiți în 2021? Care este agenda 2021 de spectacole, evenimente, târguri și expoziții?
C. Ș.: Evenimente vor exista cu siguranță în acest an. La fel ca în anii trecuți o să avem un calendar bogat de evenimente și târguri. Bineînțeles că vom anunța pe toată lumea de îndată ce calendarul va fi definitivat.
R.: Vom avea din nou activități săptămânale de promovare a multiculturalității în zona Târgului de țară?
C. Ș.: Nu dorim să plictisim, să avem în fiecare weekend la Târgul de țară aceeași comunitate care a fost deja. Dorim să diversificăm atât comunitățile, rețetele gastronomice, dar și meșterii și modul în care toate aceste resurse pot fi aplicate într-un context al dezvoltării sustenabile. În același timp, programele de educație muzeală vor continua – și «Muzeul se implică în județ» și «Școala în satul tradițional», dar și evenimentul care pe noi ne definește, «ASTRA Multicultural», sau Astra Film Festival, «Grădină și peisaj», «Comunități în Muzeul ASTRA». Am avut «Sărbătoarea Deltei», o să avem «Sărbătoarea Mocănimii», sunt zone fabuloase din punct de vedere al potențialului turistic.

foto: facebook/Muzeul Astra

R: Va fi extins programul de vizitare a Muzeului în Aer Liber?
C. Ș.: Ne-am propus să producem o sumă mare de bani ca să facem acțiuni culturale, fiindcă nu știu cât putem primi de la autoritate, că nu sunt bani. Muzeul va fi deschis în week-end, după Noaptea Muzeelor, până la ora 22. După 15 iunie, intenția noastră este să deschidem muzeul până la miezul nopții, atât pentru plimbare, cât și pentru filme documentare, Astra Film va gestiona asta. Am creat niște amfiteatre în muzeu, o să fie proiecții de filme, o să fie ateliere interactive, că trebuie să producem.

R.: Ce doriți să le transmiteți tuturor celor care iubesc și apreciază munca pe care o depuneți, dar și frumusețea incontestabilă a tradițiilor, meșteșugurilor și Muzeului ASTRA?
C. Ș.: Le transmit tuturor multă sănătate, încredere și putere! Îi aștept cu drag la Muzeul ASTRA!

Ghid digital

Tradiția se poate păstra și transmite mai departe doar prin adaptarea permanentă la prezent și folosirea metodelor de comunicare de ultimă generație. Cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, a lansat în acest an aplicația mobilă ASTRA Museum App. Ghidul digital a devenit un instrument interactiv de interpretare și descoperire a patrimoniului muzeului în aer liber. Ghidul audio facilitează accesul la informație a vizitatorilor, care pot asculta poveștile gospodăriilor pe care le privesc. Informațiile prezentate scurt și la obiect sunt „presărate” de efecte sonore speciale. Astfel, când citim despre gospodăria de marmurar auzim sunetul uneltelor ce prelucrează roca, iar fundalul sonor al poveștii gospodăriei pastorale din Poiana Sibiului este o melodie populară din Mărginimea Sibiului. Nu în ultimul rând, auto-ghidarea audio este un instrument important și util în contextul actual al pandemiei. Aplicația se descarcă gratuit din Google Play și Apple Store.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*