Institutul de Statistică, manipulare mincinoasă a cifrelor? Creșterea economică din primul trimestru a fost de doar 1,5%, nu 5,3%

Institutului Național de Statistică a „revizuit” metoda de calcul și anunțat oficial că în primul trimestru al anului 2022 creșterea economică a fost de doar 1,5%, nu 5,3%, cât anunțase inițial.

Institutului Național de Statistică (INS) a anunțat că creşterea economiei a încetinit la 1,3% în al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în trimestrul doi Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni, informează defapt.ro, care citează Economedia.

Inițial, în luna mai, Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere economică de 5,2% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021. Atunci INS a mai realizat revizuiri ale cifrelor trimestrelor anterioare de anul trecut, a anunțat instituția, citată de Monitorul de Cluj.

Pe baza acestor date, Guvernul a adoptat în iulie importante schimbări fiscale, care au adus inclusiv creșteri de taxe de la 1 august 2022, o parte dintre ele urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023. Ulterior, tot pe baza acestor date, Guvernul a adoptat în august prima rectificare bugetară din acest an.

FOTO: Wikipedia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*