Istoria Filmului Maghiar la Sibiu

Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București, Arhiva de Film din Ungaria împreună cu partenerii locali, Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Librăria Habitus organizează și prezintă publicului larg un proiect care se desfășoară pe parcursul mai multor week-end-uri. Cu ocazia împlinirii a 120 ani de la prima proiecție din Budapesta, instituțiile partenere oferă cinefililor din Sibiu proiectul Istoria Filmului Maghiar. Vor fi prezentate 11 filme Asoremarcabile din filmoteca de aur maghiară.

Filme apreciate

Astfel, vineri, 10 februarie, de la ora 18.00 va fi prezentat al patrulea film din proiect, “Hyppolit, majordomul”, acesta fiind și primul film maghiar cu sonor. Sâmbătă, 11 februarie 2017, tot de la orele 18 va rula filmul “Sarajevo”, unanim acceptat ca fiind cel mai bun film al epocii, pe tema Primului Război Mondial. Sinopsisurile celor două producţii le găsiţi pe  http://szeben.ro/in- limba-romana/materiale-in- limba-romana/istoria-filmului- maghiar

Filmele au fost recent reabilitate de Arhiva Națională de Film din Ungaria și sunt prezentate cu subtitrare în limba română.

Proiectul va continua cu prezentarea altor şase filme:
10 martie: “Szőts István: Oameni de pe munte /Emberek a havason”/ (1942, 89 min.)
11 martie: “Fábri Zoltán: Profesorul Hannibal /Hannibál tanár úr”/ (1956, 90 min.) și “Jancsó Miklós: Pribegii / Szegénylegények”/ (1965, 90 min.)
21 aprilie: “Makk Károly: Iubire /Szerelem”/ (1970, 85 min.)
22 aprilie: “Gothár Péter: Timpul se oprește /Megáll az idő”/ (1981, 96 min.)
10 iunie: “Bereményi Géza: Eldorádó” (1988, 100 min.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*