LEACURI DIN NATURĂ | Chia (Salvia hispanica)

Te simți lipsit de energie și obosit? Semințele de chia sunt cunoscute pentru capacitatea de a crește producția de energie care te ajută să îți îndeplinești sarcinile de zi cu zi fără să obosești sau să te simți stresat.

Chia (planta din familia salviei și mentei) este considerată din acest punct de vedere un super-aliment. Ai auzit despre ea, cu siguranţă, fie la televizor, fie la cunoștințe care o consideră un panaceu universal. Renumele său se datorează conținutului mărit de minerale, vitamine şi acizi graşi. De exemplu, semințele de chia conțin de cinci ori mai mult calciu decât laptele, de trei ori mai mult fier decât spanacul, de două ori mai mult potasiu decât o banană și de două ori mai multe proteine decât orice boabe sau semințe. Persoanele cu probleme de greutate au nevoie de aceste semințe pentru a le induce mai repede senzaţia de saţietate şi de a alunga pofta de ciocolată. Sunt recomandate de nutriționiști pentru eliminarea kilogramelor în plus, deoarece cresc metabolismul și îmbunătățesc masa musculară. Aceste semințe bogate în omega-3, fibre, antioxidanți și calciu sunt bune pentru sănătatea sistemului cardiovascular, scăzând tensiunea arterială, și ajută la îmbunătățirea funcției creierului. Diabeticii ar trebui să le includă în dieta lor, deoarece au capacitatea de a stabiliza nivelul zahărului din sânge, dar facilitează și eliminarea toxinelor din tractul digestiv, datorită saponidelor conținute.

Însă este foarte important să nu le consumi fără o îndrumare medicală, mai ales dacă sunt cunoascute prezența unor probleme gastrointestinale, alergii etc. Cu atât mai mult, femeile însărcinate sau cele care alăptează sau persoanele a căror stare de sănătate este precară ar trebui să stea de vorbă cu un specialist înainte de a le include în dieta lor. Nu sunt recomandate persoanelor care se pregătesc pentru a fi operate sau care iau zilnic aspirină. De asemenea, persoanele hipotensive trebuie să stea departe de ele, deoarece scad tensiunea sistolică. Doza zilnică recomandată este de maxim trei linguri, distribuite pe mesele principale. Dimineața, de exemplu, poți să consumi cel mai sănătos iaurt din lume: ai nevoie de iaurt, o linguriță de miere de albine și o lingură de semințe de chia. Acest mic dejun îți asigură majoritatea nutrienților zilnici necesari și trebuie să te sature cel puțin trei ore.


dr. Ghizela VONICA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*