Lege susținută, dar nu și votată

Deputatul UDMR de Sibiu, Zacharie Benedek, consideră că Legea offshore este una echilibrată și în folosul național.

Grupul UDMR, prezent în sală, nu și-a mai exprimat opțiunea politică, din cauza repetării votului, total neregulamentar, la legea privind combaterea spălării banilor și finanțarii terorismului, supusă la vot odată cu legea offshore.

„Grupul parlamentar al UDMR sprijină adoptarea unei legi echilibrate din punctul de vedere al câștigurilor financiare atât pentru statul român, cât și pentru concesionari. Astfel, considerăm normal ca investitorilor să le asigurăm un climat stabil și predictibil pe un orizont rezonabil de timp. Dar la fel de normal considerăm că statului român, și implicit fiecărui cetățean al acestei țări, i se cuvine un beneficiu just pentru resursele subsolului. Nu putem fi de acord cu varianta inițială a proiectului de lege, prin care statului român îi revenea numai redevența din exploatarea bogățiilor din Marea Neagră, variantă agreată de investitori“, a spus în plen parlamentarul maghiar.

Miză strategică

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii offshore, cu 170 de voturi „pentru“, 3 voturi „împotrivă“ şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi, mare parte descoperite în ultimul deceniu. Asta ar duce practic la dublarea producţiei de gaze a ţării în următorii zece ani, la 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Are în vedere confortul populației

Parlamentarul sibian speră ca procentul locuințelor care beneficiază de alimentare cu gaz metan, mai ales din mediul rural, să crească tot mai mult în următorul deceniu. „Din punctul de vedere al UDMR, extinderea sistemelor de distribuție a gazelor naturale la o proporție cât mai ridicată a populației este obligatorie. În prezent, în ciuda resurselor existente, în ciuda istoriei îndelungate a exploatării gazelor naturale, totuși abia 33% din populație are acces la această sursă de energie (adică 2,5 milioane de gospodării din cele aproximativ 8 milioane). Există țări în UE în care un procent de 80% din populație are acces la gazele naturale, fără ca aceste state să dispună de resurse comparabile cu ale României. Tocmai de aceea, amendamentul nostru are ca scop finanțarea proiectelor de construire sau extindere a sistemelor locale de distribuție a gazelor naturale din sumele încasate ca urmare a exploatărilor din Marea Neagră“, explică Benedek.

ZACHARIE BENEDEK | deputat UDMR: „Deciziile mari, importante din punctul de vedere al exploatării bogățiilor solului și subsolului, decizii care vor afecta viețile cetățenilor și finanțele țării pe mai multe decenii, nu se pot lua fără simulări de calcul, fără prezentarea mai multor scenarii, astfel încât votul să fie dat în cunoștință de cauză. Sperăm că de data aceasta, în cadrul ședinței comune a comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, Guvernul va prezenta aceste calcule din care să reiasă, în mod transparent, estimări ale veniturilor statului român pe perioada derulării contractelor de exploatare. Grupul parlamentar al UDMR consideră că legea trebuie să fie transparentă și să asigure un echilibru financiar corect între interesele statului român și interesele investitorilor.“


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*