Mierea, un aliment complex și cu multe beneficii pentru organism.

Cu toții știm cât de benefică este mierea pentru starea noastră de sănătate dar de multe ori este dificil să alegem corect mierea potrivită.

Vă invităm ca în cele ce urmează să îl cunoașteți pe Ioan Guist, un producător local care oferă una dintre cele mai de calitate tipuri de miere de pe piață.

Ioan Guist este din Cisnădie și de 25 de ani se ocupă cu apicultura.

Povestea lui Ioan Guist începe în anul 1997, atunci când un prieten l-a rugat să îl ajute să mute niște stupi. Pe atunci Ioan Guist lucra în vânzări și s-a gândit că ar fi o idee bună să găsească un domeniu în care să poate lucra pentru el și să devină antreprenor.

În prezent familia Guist deține 600 de familii de albine. Povestesc cum la început au accesat atât fonduri europene cât și împrumuturi la diferite bănci pentru a se putea dezvolta corespunzător, respectiv pentru a putea achiziționa diferite aparate atât pentru transportarea stupilor cât și pentru colectarea și îmbutelierea mierii.

„Am avut investiții și fonduri europene derulate. În prezent suntem pe acoperire de investiții. Am acoperit aproape în totalitate. Am investit mult, camioane cu macarale, descărcăm mecanizat, extragem mecanizat. Suntem la o anvergură mai industrială.” ne-a declarat Ioan Guist.

La familia Guist puteți găsi orice sortiment de miere pe care vi-l doriți, de la mierea polifloră până la miere de salcâm, tei, păducel iar lista poate continua.

Produsele pe care soții Guist le oferă spre vânzare au acreditare ecologică de  șapte ani. Procesul tehnologic de producție este unul tradițional dar cu instrumente actuale, ceea ce duce la obținerea unei mieri de înaltă calitate. Sistemul este, de asemenea, unul tradițional, de pastoral-transhumanță.

„Suntem acreditați ecologic, bio, de aproximativ șapte ani. Procesul este unul tradițional, cu unelte actuale. Nu mai folosim de mult recipiente de tablă, de aluminiu, totul e din inox. Rămânem în schimb la sistemul tradițional, de pastoral-transhumanță, adică la vetre fixe împrăștiate peste tot in județul Sibiu dar și în zona  Orșova și Craiova. Am împrăștiat stupii pentru a exploata zona florală din toate arealele țării dar avem în continuare și un număr de stupi pe care îi mutăm geografic în funcție de înflorire.” a mai spus Ioan Guist.

Când vine vorba despre tendința oamenilor de a alege produsele naturale, Ioan Guist este mulțumit și spune că trendul este crescător, oamenii alegând din ce în ce mai des produsele oferite de către producătorii locali.

Consideră totodată că toți cei care îi aleg produsele o fac datorită calității lor, și a faptului că clienții au certitudinea că achiziționează un produs 100% natural.

Este reticent când vine vorba despre colaborarea cu un lanț de magazine deoarece este de părere că un singur apicultor nu poate produce miere pentru aprovizionarea unui supermarket, iar dacă ar fi nevoie să apeleze la un coleg de breaslă atunci nu s-ar mai numi producător ci procesator.

Cei care doresc să încerce produsele apicole ale lui Ioan Guist, le pot găsi chiar acasă la el, în Cisnădie pe strada Sibiului nr. 9.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*