Mumiile egiptene: o poveste europeană. Mumia de la Sibiu a fost reconstituită digital în tehnică 3D

Muzeul ASTRA vernisează miercuri, 24 octombrie, la ora 15.00, expoziția „Mumiile egiptene: o poveste europeană“.

Structura expoziției urmează traseul muzeologic al constituirii colecțiilor sibiene de proveniență egipteană, plecând de la conceptele de egiptologie / egiptomanie și trecând prin prezentarea fenomenului cabinetelor de curiozități, ultimul fiind închis în Sibiu la jumătatea secolului trecut.

„Expoziția valorifică unitar bunuri culturale provenind din Egipt care au intrat de-a lungul timpului în patrimoniul muzeal din Sibiu, majoritatea fiind donaţii ale membrilor Societăţii Transilvănene pentru Ştiinţele Naturii care au călătorit în diferite colţuri ale lumii, preponderent în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. În premieră, este prezentat ansamblul reprezentat de mumia cu sarcofag în varianta digitalizată 3D şi este reconstituit digital modul în care sarcofagul a fost închis, acum peste 2.000 de ani. Crearea de modele tridimensionale face ca și alte obiecte din colecţia muzeului să devină accesibile vizual publicului într-un mod care, din motive de conservare preventivă, nu este altfel posibil. De asemenea, este expusă cea mai veche piesă din patrimoniul muzeului – giulgiul de peste 4.000 de ani vechime, datat după inscripția pe materialul textil. «Mumiile egiptene: o poveste europeană» aduce în discuție modul în care imaginea noastră despre Egiptul Antic este formată și deformată prin prisma valorificării pseudoștiințifice și a culturii pop, precum și problemele etice ridicate de expunerea de rămășițe umane în muzee”, a declarat Adriana Avram, șef secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“.

Alături de mumie, în expoziție se regăsesc și alte piese provenind din morminte egiptene, părți umane mumificate sau mumii de păsări. Expoziția va fi deschisă până în data de 2 iunie 2019. În seara de 31 octombrie, muzeul este deschis până la ora 23.00.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*