Muzeul ASTRA prinde viață în weekend

Muzeul ASTRA organizează în acest sfârșit de săptămână trei evenimente-ateliere meșteșugărești interactive, marca ”Animă ASTRA!”. Este vorba despre ”Foc, pământ și roata olarului”, ”Căldura pământului” și ”Castra Barbarorum (taberele barbarilor) 2.0.”

”Căldura pământului” este un  atelier meșteșugăresc de căhlărit și construcție sobe din cahle, care se desfășoară astăzi, între orele 10.00 și 17.00, Muzeul în aer liber, Gospodăria din Șeica Mică. Casa de viticultor din Șeica Mică impresionează prin tehnica și rafinamentul artistic baroc săsesc. Umeșter sobar va amenaja aici un atelier de căhlărit în toată regula și apoi va realiza manual, prin metode tradiționale, sobe din cahle folosind cărămidă mică, nisip și lut. În același timp, sobarul le va spune (teoretic și practic) vizitatorilor despre utilitatea și frumusețea acestor sisteme arhaice de încălzire, greu de înlocuit și astăzi pentru mulți gospodari, datorită atmosferei speciale pe care o transmit.

 

Ateliere de reconstituiri istorice

”Castra Barbarorum (taberele barbarilor) 2.0” se desfășoară în perioada 13-16 octombrie, zilnic între orele 10.00 – 17.00, în Muzeul în aer liber, sectorul de Prelucrare a Metalelor.

”Castra Barbarorum (taberele barbarilor) 2.0” este un eveniment dedicat patrimoniului cultural arheologic. Participă meșterul fierar Komakiza cu un atelier meșteșugăresc de fierărie antică – confecționare replici după unelte și arme antice, împreună cu Ars Fabrilis Oficina, cu un atelier meșteșugăresc de lemnărit – confecționare veselă de lemn la strung antic. ”Castra Barbarorum (taberele barbarilor) 2.0” va fi animat de persoane costumate după modelul vestimentației din perioada antică, iar acestea vor reconstitui ipostaze din viața cotidiană şi meşteşuguri din antichitate.

Astfel, în zona sectorului de Prelucrarea Metalelor, în proximitatea Etno Tehno Parc, vor avea loc activități demonstrative și interactive, desfășurate sub forma unor ateliere de reconstituiri istorice şi experimente arheologice, în care vor fi confecționate obiecte casnice, piese de armament, unelte şi ustensile meşteşugăreşti, reproduse fidel după cele descoperite în siturile arheologice.

 

Demonstrații de olărit

”Foc, pământ și roata olarului” se desfășoară în perioada 14-16 octombrie, zilnic între orele 10.00 – 17.00, la Gospodăriile din Găleșoaia din Muzeul în aer liber.

În cadrul evenimentului ”Foc, pământ și roata olarului”, la cele două gospodării din Găleșoaia, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, doi meșteri olari vor face vase din lut cu ajutorul roții de olar și le vor arde într-un scop educational-interactiv-demonstrativ.

Meșterul Ion Rătezeanu reprezintă tradiția olăritului popular din Nordul Gorjului, mai exact a ceramicii produse în Găleșoaia – sat dispărut, dar a cărei moștenire merge mai departe prin activitatea meșterului venit special la Muzeul ASTRA să arate vizitatorilor ce știe să facă mai frumos.

Unul dintre ultimii păstrători ai artei modelării lutului, meșterul Marcel Tănăsie, născut într-o zonă cu o străveche istorie în arta olăritului tradițional românesc, Mehedinți, va lucra în stilul centrelor ceramice de la Sisești și Noapteșa.

Tur ghidat

De asemenea, în zilele de sâmbătă, 15 octombrie, și duminică, 16 octombrie, începând cu ora 12.00, muzeograful Adrian Scheianu va realiza un ghidaj în sectorul olărit despre istoria ceramicii românești, dar și în alte aspecte inedite ale civilizației tradiționale.

Evenimentele fac parte din programul ”Animă ASTRA!”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*