Noaptea Privighetorilor, cel mai relaxat duel om-pasăre

Societatea Ornitologică Română moderează duelul muzical dintre păsări și oameni, la a șasea ediție a evenimentului „Noaptea Privighetorilor”.

În perioada 20-25 mai au avut loc nu mai puțin de patru „meciuri” între muzicienii din natură și cei de la Conservator. Concertele de muzică naturală și clasică au avut loc până acum la București și Iași pe 20 mai, Cluj pe 22 mai, următorul pe listă fiind Sibiul vineri, 25 mai.

„Rețeta de la Noaptea Privighetorilor este simplă – vrem să reîmprietenim oamenii cu păsările din orașe. Cea mai simplă metodă: ieșim într-o zonă unde avem păsări cântătoare, le ascultăm și încercăm să îi învățăm pe participanți cât mai multe despre ele. După ce terminăm tururile ornitologice, vedem ce replică au dat compozitorii de muzică clasică, cei care au înțeles să preia trilurile de păsări în operele lor. Cred că nu mai e nevoie de nicio explicație atunci când alăturăm ciocârlia de numele lui George Enescu, dar și Vivaldi are triluri de pasăre în celebra sa Primăvară. Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Grieg și mulți alții s-au inspirat de la păsări. În 2018, spre deosebire de anii trecuți, organizăm aceste concerte în patru locații, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar primit din partea Lidl România”, a declarat Dora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.

La București, Iași și Cluj, evenimentul a avut loc în grădinile botanice, în timp ce la Sibiu gazdă va fi Muzeul ASTRA. Evenimentul organizat de SOR este gratuit, dar accesul se face doar după ce participanții își achită biletele de intrare la muzeu.

Locațiile au fost alese după mai multe criterii, precum apropierea de natură, acustica etc. Cel mai important dintre ele este legat de prezența speciilor de păsări cântătoare – fără ele, fără triluri, nu am avea cel mai relaxat duel om-pasăre. Vizitatorii își achită biletul de intrare, sunt preluați de ghizi ornitologi, fac un tur al grădinii să asculte trilurile, apoi merg la concert. Spre deosebire de clasicele săli de audiție pentru muzică clasică, la Noaptea Privighetorilor nu există fotolii și loje: oamenii stau pe pături, pe izoprene, pe iarbă, pe buturugi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*