Noile tulpini ale coronavirusului ar putea necesita trei doze de vaccin

Persoanele infectate cu noile tulpini ale coronavirusului ar putea fi vaccinate cu câte trei doze de vaccin, pentru a dezvolta anticorpi împotriva bolii. Anunțul a fost făcut de președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat că dacă va exista o creștere considerabilă a cazurilor de infecție cu noile tulpini, ar putea fi luată în considerare administrarea a trei doze de vaccin pentru situațiile respective, în loc de două doze, cum este prevăzut în acest moment.

„Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a declarat Gheorghiță, în cadrul unei intervenții la Antena 3.

5 persoane din 100 nu dezvoltă imunitate

Totodată, președintele CNCAV a precizat că producătorii vaccinurilor anti-COVID evaluează momentan adaptarea serurilor la noile tulpini, amintind că numărul persoanelor care nu dezvoltă anticorpi în urma vaccinării este unul mic.

„Vorbim de o eficacitate care este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive, care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane din 100”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*