O casă de odihnă și creație pentru artiști, deschisă de Biblioteca ASTRA în Mărginimea Sibiului

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu au inaugurat, astăzi, casa de odihnă și creație „Andrei Oțetea”.

Aflate în proprietatea Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în urma donației făcute de academicianul și profesorul Andrei Oțetea, în anul 1980, clădirea și terenul sunt situate în pitorescul sat Sibiel, pe platoul numit Poiana Godia.

foto: Mihai Colibaba

În urma unor lucrări efectuate în ultimii ani, gospodăria țărănească din lemn, datând din secolul al XIX-lea, a fost consolidată, modificată, extinsă și reabilitată, astfel încât să corespundă standardelor de locuire ale secolului XXI. Imobilul are 16 locuri de cazare, patru camere la parter, două încăperi la mansardă, 11 băi, bucătărie, sală de mese, sală de conferințe și un pavilion, toate mobilate în spiritul arhitectural tradițional al zonei. În ciuda faptului că zona este greu accesibilă, în gospodărie există alimentare cu apă, iar energia electrică este asigurată de un sistem complex de celule fotovoltaice și un generator cu combustibil lichid. Lucrările de reabilitare au fost realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

foto: Mihai Colibaba

La inaugurare au participat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens și Marcel Luca, vicepreședinți ai Consiliului Județean, Sebastian Dotcoș, administratorul public al județului Sibiu, Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște, consilierii județeni Beatrice Ungar și Vlad Vasiu, directorul Muzeului Astra, Ciprian Anghel Ștefan, precum și părintele Constantin Necula, consilierul pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului.

foto: Mihai Colibaba

Situată într-un cadru natural de excepție, casa de odihnă și creație „Andrei Oțetea” este destinată rezidențelor artistice și intelectuale, conferințelor și întâlnirilor cu caracter cultural și educațional. Este un loc al interferenței dintre generații, unde se vor desfășura tabere sau evenimente organizate pentru susținerea culturii, educației și cercetării, potrivit conducerii Bibliotecii ASTRA.

foto: Mihai Colibaba

„Numele lui Andrei Oțetea se leagă genetic de numele ASTRA. Astăzi, noi ducem mai departe valorile și istoria Asociațiunii ASTRA. Este foarte important să valorificăm numele și moștenirea lui Andrei Oțetea. Un istoric remarcabil, un sibian de excepție și un om al cărții, Andrei Oțetea a donat Bibliotecii ASTRA bunurile sale, începând cu biblioteca sa și finalizând cu această casă de vacanță pe care o deținea la Sibiel. Este moral să punem în valoare această clădire, să o deschidem sibienilor avizi de cultură”, a declarat Silviu Borș, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

foto: Mihai Colibaba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*