Ordonanţa 13 la liceul „Lazăr“

Fiica unui colonel SIPI a intrat fără concurs la cel mai „vânat“ liceu din oraș, au declarat surse apropiate pentru Mesagerul de Sibiu. Conducerea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“ a dispus ca ea să participe la ore, deşi Inspectoratul Şcolar nu a avizat încă transferul.

Considerat unul dintre liceele de elită, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu este preferat de elevi şi mai ales de părinţi, poate și pentru că aici predă soția președintelui Iohannis. Tocmai pentru a face faţă numărului mare de cereri, la „Lazăr“ se organizează în fiecare an concursuri şi examene de admitere. 


Ovidiu Scutelnicu
ovidiu@mesageruldesibiu.ro


Pentru înscrierea în clasa a V-a, o primă triere se face la concursul „Gheorghe Lazăr junior“. Elevii care obţin o notă mare pot folosi această notă la admitere. Cei care sunt declaraţi admişi formează două clase de câte 30 de elevi. Totul este bine reglementat, prin reguli şi regulamente, iar conducerea liceului se bate cu pumnul în piept că nu există abateri.

Un succes… amânat

Cum am spus mai sus, liceul este mai ales preferat de părinţi decât de elevi. Asta se vede cu ochiul liber acum, când clasele a VII-a s-au completat cu încă patru elevi scutiți de stresul admiterii. Ei au fost transferaţi direct.

Întâmplător sau nu, unul dintre elevii care au beneficiat de transfer în vacanţa dintre semestre este fiica fostului şef de la serviciul secret al Poliţiei din Sibiu, SIPI, Sebastian Șebu, spun sursele Mesagerului. Aceasta a încercat să participe la concursurile organizate de liceu, însă notele sale au fost mult sub nivelul școlii. Cum colonelul îşi dorea mult de tot să aibă fiica la „Lazăr“, s-a rezolvat un transfer. Mai grav este faptul că eleva participă deja la orele de curs fără a avea avizul Inspectoratului Şcolar al judeţului (IȘJ) Sibiu. Cum numărul elevilor depăşeşte limita maximă de 30, legislaţia impune aprobarea Consiliului de Administraţie al IȘJ. Acest for nu s-a întrunit încă pentru a dezbate cererile de transfer, însă, în mod miraculos, doi elevi care au depus cereri de transfer participă deja de două săptămâni la ore.

Gogoşile directorului

Întrebat despre noile transferuri de la liceul pe care-l conduce, directorul Gabriel Negrea a ezitat ca un elev nepregătit. El a afirmat că e normal să se facă astfel de transferuri. Sunt situaţii care o cer. A încercat apoi să spună că avea nevoie de transferuri pentru a completa numărul de elevi şi pentru a asigura salariile profesorilor. „Avem o medie de aproximativ 29 de elevi pe clasă”, susţine Negrea. În realitate, sunt 1.026 elevi în 34 de clase. Media este de 30,17, deci matematica directorului lasă de dorit. Norma de salarii a profesorilor nu era în nici un pericol. O altă condiţie pentru aprobarea transferului care a fost confirmată de directorul Negrea este ca elevul transferat să fi avut rezultate notabile la concursuri şi olimpiade naţionale. Din păcate, copilul ofițerului nu a îndeplinit nici această condiţie. De fapt, directorul Negrea nu ne-a putut menționa ce condiții a îndeplinit fiica colonelului pentru transfer. În ce priveşte faptul că încă nu a fost aprobată de Inspectorat cererea de transfer, directorul de la „Lazăr“ a răspuns: „Ar fi culmea să nu se aprobe şi să fim nevoiţi să trimitem elevii înapoi la şcolile de unde au venit. Ar fi jenant”. Mai jenant este că transferurile nu s-au făcut la vedere. La publicarea rezultatelor la admitere, pe listă au fost afișați primii nouă elevi respinși ca fiind „rezervă“. Tocmai părinții acestor elevi și-au exprimat revolta că nu au știut nimic despre transferurile de la „Lazăr“. „Dacă direcțiunea liceului a hotărât să suplimenteze numărul elevilor admiși, era normal să aflăm și noi, părinții rezervelor, nu unii cu pile“, se plânge părintele unui copil aflat pe lista de așteptare.

Ce rost are admiterea?

Negrea a afirmat cu seninătate că astfel de transferuri sunt legale şi că ar fi putut beneficia şi alţii, dacă ar fi făcut cerere. Nu a putut răspunde ce s-ar fi făcut dacă numărul acestor cereri ar fi depăşit capacitatea liceului. Este de neînţeles de ce se mai organizează admitere, dacă oricând Consiliul de Administraţie aprobă cu uşurinţă cererile de transfer. „Fiica mea este prima în clasă la școala «Regina Maria» și am vrut mai mult decât poate oferi școala. Am depus cererea de transfer și am fost anunțat că s-a aprobat. De la secretariat mi s-a spus“, a declarat colonelul Sebastian Șebu, întrebat de Mesagerul de Sibiu care este motivul transferului și dacă acesta are vreo legătură cu funcția sa.

Negrea ştie deja ce va hotărî Inspectoratul

Inspectorul școlar care se ocupă de Liceul „Gheorghe Lazăr“, prof. Diana Bucuţă, are pe birou patru cereri de transfer. Ele vor fi discutate în primul CA de la Inspectorat, însă nu se poate spune când va avea loc ședința. „Le-am primit săptămâna trecută. Le voi supune aprobării în CA, până atunci transferurile nu sunt aprobate“, a spus Bucuţă.

Nici inspectorul general nu are cunoştinţă despre aceste transferuri. „Autonomia instituţiilor şcolare le permite să aprobe sau nu astfel de transferuri. Sunt situaţii excepţionale care o cer. Nu cunosc această situaţie. Trebuie să fie, însă, atenţi ca numărul elevilor dintr-o clasă să nu fie atât de mare încât să afecteze munca profesorului”, a precizat Ştefan Firu, inspector şcolar general. Reporterii Mesagerului de Sibiu au solicitat și biroului de presă al Ministerului Educaţiei lămuriri în privinţa legalităţii acestor transferuri. Vom reveni.

Diana BUCUŢĂ | inspector școlar

„Mă surprinde faptul că doi dintre aceşti elevi sunt deja prezenţi la ore la «Lazăr». Normal era să se aştepte decizia de la Inspectorat.“

 

Extras din Regulamentul CNGL

9.8. Transferul elevilor în timpul anului şcolar se poate efectua, în mod excepţional, în următoarele situaţii:

 1. la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate;
 2. la recomandarea de transfer eliberată pe baza unei expertize medicale efectuată de Direcţia de Sănătate Publică;
 3. la/de la învăţământul de artă sau cu program sportiv;
 4. de la liceu la şcoala de arte şi meserii;
 5. de la învăţământul intensiv sau bilingv la celelalte profiluri.

 

Liceu de elită

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu se numără printre primele 25 de licee din țară. Clasamentul a fost realizat de portalul admitereliceu.ro, în baza mediilor de admitere, a rezultatelor la Bacalaureat și a performanțelor obținute la olimpiade. „Imaginea bună se creează prin muncă și seriozitate, iar mai departe prin rezultatele bune pe care le obțin elevii. Asta demonstrează că într-adevăr se muncește”, a comentat directorul Negrea.

Liceu de elităColegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu se numără printre primele 25 de licee din țară. Clasamentul a fost realizat de portalul admitereliceu.ro, în baza mediilor de admitere, a rezultatelor la Bacalaureat și a performanțelor obținute la olimpiade. „Imaginea bună se creează prin muncă și seriozitate, iar mai departe prin rezultatele bune pe care le obțin elevii. Asta demonstrează că într-adevăr se muncește”, a comentat directorul Negrea.

 

Vă mai amintiți de Balcu?

Cazul fostului şef de la SIPI nu este singular la Sibiu. O investigație a Mesagerului de Sibiu a arătat cum șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Cosmin Balcu, a reuşit să-şi înscrie fiica la un liceul „Brukenthal“ pe locurile rezervate rromilor. Culmea, SIPI era instituţia care ar fi trebuit să sesizeze astfel de abateri de la morală sau chiar de la lege a lucrătorilor Ministerului de Interne.

2 Comments

 1. Gabriel Negrea este profesor de fizică

 2. parinte indignat says:

  Acolo se intampla muuulte lucruri necurate.
  Continuati demersul jurnalistic si publicati un mail ptr materiale de la parinti satui!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*