Pe culmile credinței. Biserica de gheață, construită pentru al zecelea an consecutiv

Biserica de gheață de la Bâlea a fost binecuvântată, marți, de un sobor format din opt preoţi, reprezentanți ai diferitelor culte religioase din țară.

20160209_122313La Bâlea Lac se află singura biserică de gheaţă din România, aceasta fiind construită la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş. Slujba de binecuvântare a bisericii a ținut aproape o oră și a fost ținută în comun de către toți preoți prezenți. Aceștia au vorbit în română, germană și maghiară, deoarece fețele bisericești au fost reprezentanții bisericilor evanghelică, romano-catolică, greco-catolică și ortodoxă-română. De asemenea, la eveniment au luat parte și primarii din zonă, Dorin Magda – Cârțișoara, Arnold Klingeis – Avrig, Constantin Văcariu – Arpașu de Jos și Ioan Strava – Porumbacu de Jos.

Întâlnire ecumenică

Binecuvântarea bisericii a fost, practic, o întâlnire ecumenică între turiștii de diferite religii, aflați în vacanță la Bâlea Lac, și preoții diferitelor confesiuni religioase. A fost o întâlnire specială, într-un cadru aparte, în condițiile în care la slujba religioasă au luat parte peste 100 de persoane. Totodată, biserica din gheață este un obiectiv turistic în perioada sezonului rece la Bâlea, alături de hotelul de gheață. De altfel, în momentul binecuvântării bisericii, toți cei aflați la Bâlea Lac au renunțat la distracția de pe domeniul schiabil și au venit să se reculeagă pentru câteva clipe în lăcașul de cult.

Al zecelea an consecutiv

20160209_110135Potrivit administratorilor complexului turistic, deja au fost programate două botezuri şi o cununie, în Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac. Pe 5 martie va avea loc botezul unui copil, al unei familii de români etnici maghiari care doresc ca acest eveniment unic să aibă loc într-o biserică cum nu mai este alta la noi în ţară. Cu o capacitate de 50 de locuri, Biserica de Gheaţă are băncuţe de gheaţă, acoperite cu lemn, pe care pot sta oamenii şi are sculptat şi un altar de gheaţă. Construită pentru al zecelea an consecutiv, Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac este o copie mai mică a bisericii săseşti din satul Mălâncrav. Cei care doresc doar să viziteze inedita biserică, dar şi Hotelul de Gheaţă, singurul de acest fel, aflat în apropierea lăcaşului de cult, trebuie să achite o taxă de 15 lei de persoană. Pentru a ajunge, însă, la Biserica de Gheaţă, turiştii trebuie să urce la 2.000 de metri, cu telecabina.

Ridicată în trei săptămâni

Biserica de Gheață a fost ridicată  de o echipă formată din 25 de oameni, care au lucrat în jur trei săp­tămâni. Tehnologia folosită la ridicarea bisericii a fost aceeași ca la construcția Hotelului de Gheaţă, pe lângă cără­mizile din gheaţă, extrase din lacul Bâlea, fiind folosite apă şi zăpadă. În interiorul bisericii se află o cruce mare cu Iisus răstignit, un altar şi o reproducere a Cinei cea de Taină. Lăcașul de cult de la Bâlea Lac poate fi rezervată pentru a fi gazda unor evenimente private sau publice.


Oferte speciale de Ziua Îndrăgostiților

13 cupluri din Marea Britanie au rezervat Hotelul de Gheață pentru a petrece aici Valentine’s Day. Tot în acest sfârșit de săptămână, la Palatul Brukenthal din Avrig, îndrăgostiții pot petrece cinând la lumina lumânărilor, printre flori și arome îmbietoare, dar și plimbându-se prin grădina barocă a fostului guvernator al Transilvaniei. „Le propunem celor interesați un «Candle light dinner». Unii au făcut deja rezervări pentru tot weekend-ul. Meniul și-l aleg singuri, iar noi le pregătim o atmosferă romantică, cu lumânări, petale de trandafir… le îndeplinim toate cerințele“, a menționat Lidia Bădilă, PR & Media Relations.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*