Pe internet se numără bobocii

Tinerii depun online dosarele pentru admiterea la ULBS. În topul preferinţelor conduce Facultatea de Ştiințe Socio-Umane.

Aproximativ 5.000 de tineri şi-au depus deja, în perioada 6 – 15 iulie, dosarele în vederea admiterii la studii de licenţă, masterat sau doctorat, la una dintre facultăţile Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Conform statisticii oficiale, cea mai vânată facultate este cea de Ştiințe Socio-Umane, unde există, până în momentul de faţă, 1.384 dosare depuse. Pe locul următor în top se numără Facultatea de Inginerie, cu 778 înscrieri, urmată de cea de Ştiinţe Economice, cu 624 dosare trimise spre validare. La polul opus, cel mai scăzut interes se manifestă pentru Facultatea de Medicină (293 dosare), Facultatea de Ştiinţe Agricole (176 de candidaturi) şi Facultatea de Teologie (40 dosare).

Offline, doar în cazuri excepționale

În acest an, admiterea pentru majoritatea programelor de studii de licență se va face în urma concursului de dosare, însă există și unele specializări care vor avea un sistem de admitere mixt, ce va presupune și un interviu on-line specific: Facultatea de Teologie (în 27 și 28 iulie) și Facultatea de Științe Socio-Umane,  specializarea Conservare Restaurare (în 20 iulie). Admiterea la Medicină se va face pe baza unui examen care va fi susținut în incinta facultății (în 26 iulie), în timp ce pentru admiterea la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte, proba de aptitudini este programată în 20 și 21 iulie. Pentru aceste două facultăți, examenele se vor desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială. Pentru studiile de masterat va fi programat, conform regulamentului, un interviu on-line.

Facilități suplimentare

ULBS a suplimentat numărul locurilor fără taxă pentru studiile universitare de licență, master și doctorat. Un număr de 138 de locuri vor fi subvenționate din surse proprii, acestea adăugându-se celor 1.744 de locuri bugetate alocate de Ministerul Educației și Cercetării pentru programele de licență și 959 pentru programele de master.

„Prin aceste locuri suplimentare dorim să venim în sprijinul tinerilor care își doresc să studieze la ULBS. O parte din cele 138 de locuri vor fi susținute prin granturile inițiate de către universitate, iar restul vor fi oferite de companiile partenere”, a declarat rectorul Sorin Radu.

Totodată, Universitatea continuă politica de încurajare a excelenței în rândurile tinerilor. „Conducerea universității a decis să acorde câte un laptop absolvenților de liceu, promoția 2020, care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat sau premiile I, II sau III la olimpiade școlare naționale și/sau internaționale (recunoscute de către Ministerul Educației și Cercetării) și care aleg să urmeze unul dintre programele de studii de licență ale ULBS în sesiunea de admitere 2020“, anunță instituția.

Prima sesiune de admitere se va încheia pe 22 iulie.

Cu sau fără taxă?

În total, atât pentru sesiunea de admitere din iulie cât şi pentru cea din septembrie, ULBS scoate la concurs pentru programele de studiu de la învățământul cu frecvență (IF) peste 5.700 locuri pentru studiile universitare de licență și masterat. Dintre acestea, 3.700 sunt locuri pentru studii universitare de licență, 1.744 reprezentând locuri subvenționate (fără taxă). Pentru studiile universitare de masterat vor fi alocate 2.050 de locuri, dintre care 959 reprezintă locuri subvenționate (fără taxă). Pentru învățământul cu frecvență redusă (IFR) și învățământul la distanță (ID) vor fi scoase la concurs un număr de 1.045 de locuri cu taxă (880 locuri pentru studii universitare de licență și 165 pentru studii universitare de masterat).

Total locuri scoase la concurs

licență – 3.607 locuri (din care 1.744 fără taxă)

master – 2.057 de locuri (din care 959 fără taxă)

Repartizarea locurilor pe facultăți

TEOLOGIE

Licență – 102 locuri (din care 68 de locuri fără taxă)

Master – 75 de locuri (din care 44 de locuri fără taxă)

DREPT

Licență – 192 de locuri (din care 127 de locuri fără taxă)

Master – 170 de locuri (din care 80 de locuri fără taxă)

LITERE ȘI ARTE

Licență – 315 locuri (din care 205 locuri fără taxă)

Master – 176 de locuri (din care 117 locuri fără taxă)

SOCIO-UMANE

Licență – 772 de locuri (din care 265 de locuri fără taxă)

Master – 466 de locuri (din care 176 de locuri fără taxă)

INGINERIE

Licență – 855 de locuri (din care 470 de locuri fără taxă)

Master – 475 de locuri (din care 228 de locuri fără taxă)

ȘTIINȚE

Licență – 340 de locuri (din care 185 de locuri fără taxă)

Master – 201 locuri (din care 120 de locuri fără taxă)

MEDICINĂ

Licență – 307 locuri (din care 136 de locuri fără taxă)

Master – 150 de locuri (din care 0 locuri fără taxă)

ȘTIINȚE AGRICOLE, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ȘI PROTECȚIA MEDIULUI

Licență – 248 de locuri (din care 143 de locuri fără taxă)

Master – 130 de locuri (din care 67 de locuri fără taxă)

ȘTIINȚE ECONOMICE

Licență – 455 de locuri (din care 183 de locuri fără taxă)

Master – 208 locuri (din care 138 de locuri fără taxă)

ÎNVĂŢĂMÂNTUL LA DISTANŢĂ ŞI ÎNVĂŢĂMÂNTUL CU FRECVENŢĂ REDUSĂ

Licență – 880 de locuri

Master – 165 de locuri

PROGRAME POSTUNIVERSITARE DE FORMARE ȘI DEZVOLTARE

250 de locuri

(Nu conțin locurile cu destinație specială: romi, români de pretutindeni.)

 

Viorica MAIER

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*