Probleme de sezon

Deputatul UDMR de Sibiu, Benedek Zacharie, se implică în situația lemnelor de foc pentru populație.

„Prevederile legislației în domeniul silvic tratează exploatarea lemnului în mod riguros dar corect, iar transparentizarea activității de exploatare a lemnului a rezultat în scăderea fenomenului tăierii ilegale a pădurilor, dar și într-un neajuns pe piața lemnului de foc”, spun deputații UDMR, Bende Sándor și Benedek Zakarie, în contextul în care cei doi au adresat o întrebare oficială ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, solicitând informații cu privire la măsurile care vor fi luate de minister pentru evitarea fenomenului sărăciei energetice, în ceea ce privește încălzirea gospodăriilor rurale pe timp de iarnă.

Costuri prea mari

Benedek Zakarie afirmă că metrul cub de lemne de foc a ajuns să coste 550 de lei. „Aplicarea legii în domeniul silvic are unele efecte disfuncționale, diferite de cele preconizate, din care rezultă o cheltuială anuală de 3.850-5.500 lei într-o gospodărie medie. Aceste sume, în special în zona rurală, sunt practic imposibil de achitat”, este de părere Benedek.

Reprezentanții UDMR avertizează că această problemă necesită o atenție urgentă, având în vedere că se apropie vremea friguroasă și că trebuie găsită o soluție și pentru oamenii care își încălzesc casele cu lemne de foc. „Aproape jumătate din gospodăriile din România sunt încălzite cu lemne de foc, dar dacă analizăm doar datele din mediul rural, constatăm că această pondere ajunge la 90,6 la sută. În același timp, veniturile din mediul rural sunt mai mici decât cele din mediul urban, care adesea se regăsesc la nivelul salariului minim pe economie”, a evidențiat legiuitorul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*