Puncte negre pe DN 1

 

Dru

Pentru a-i sensibiliza pe şoferi, Poliţia Rutieră a instalat patru astfel de „puncte negre” pe DN 1

Pentru a-i sensibiliza pe şoferi, Poliţia Rutieră a instalat patru astfel de „puncte negre” pe DN 1

mul Naţional 1 a devenit oficial „drumul mortii”, după ce patru dintre cele mai periculoase tronsoane au fost marcate cu puncte negre si mesaje preventive. În fiecare an, aici se produc zeci de accidente soldate cu morţi şi răniţi. Poliţiştii pun acest bilanţ tragic pe seama circulaţiei tot mai intense, dar şi a inconştienţei multora dintre cei aflaţi în spatele volanului.

Direcţia Rutieră din cadrul IGPR a ales să marcheze cu o bulină neagră şi mesaje preventive şi de avertizare patru dintre porţiunile de pe raza judeţului Sibiu ale DN 1. Una dintre aceste buline negre este amplasată între Sibiu şi limita cu judeţul Alba, la km 331, în afara localităţii Sălişte, iar celelalte trei între Sibiu şi Punctul Control Veştem, la km 2+96 metri şi la km 302 şi 305, în afara localităţii Şelimbăr. Între Sibiu şi limita cu judeţul Alba, anul trecut s-au produs 29 de accidente soldate cu 14 morţi şi 31 de răniţi grav, principala cauză fiind viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de carosabil. Între Sibiu şi Veştem, tot anul trecut, au avut loc şapte accidente grave soldate cu 7 morţi şi 11 răniţi grav, majoritatea evenimentelor produse tot pe fondul vitezei excesive. Celelalte tronsoane de drum periculoase ce tranzitează jdeţul Sibiu sunt situate pe DN 14, Sibiu-Mediaş şi DN 7.

Tentative eşuate

 

Aceste măsuri vin după ce, în anii trecuţi, poliţiştii au încercat şi prin alte metode să atragă atenţia asupra sectoarelor de drum periculoase, pe care se produc numeroase accidente. De pildă, oamenii legii au expus caroserii ale unor autoturisme distruse în accidente, machetele unor poliţişti de tablă sau ale unor maşini de poliţie. Şoferii au ignorat cu desăvârşire toate avertismentele, au redus viteza doar până au trecut de maşina de poliţie, apoi mulţi dintre ei au demarat în viteză spre moarte. Un exemplu concludent în acest sens este accidentul mortal produs recent la Apoldu de Sus. O femeie şi-a pierdut viaţa şi alte cinci persoane, printre care şi doi copii, au ajuns în stare gravă în spital, din cauză că un şofer nu a redus viteza şi maşina sa a derapat pe contrasens.

 

Măsuri ignorate

 

În astfel de situaţii, poliţiştii rutieri se arată pur şi simplu revoltaţi. „Mulţi conducători auto nu se tem de faptul că pot produce accidente grave, devenind ei înşişi sau cei dragi lor victime. Respectă regulile rutiere doar atunci când văd echipajul de poliţie rutieră şi doar până când trec de el. Nu le este frică decât de sancţiuni. Nu se gândesc nicio clipă să respece regulile pentru a  nu se pune ei înşişi în pericol. DN 1 este unul dintre cele mai intens circulate drumuri din ţară. Majoritatea autoturismelor care intră în ţară pe la punctele vamale din vestul ţării trec pe acest drum. Noi ştim acest lucru,  ştim că multe porţiuni din acest drum nu sunt întotdeauna în cea mai bună stare şi îi avertizăm pe conducătorii auto. Dar, deşi s-ar putea crede că în aceste condiţii şoferii sunt mai prudenţi şi circulă cu atenţie, nu se întâmplă deloc aşa”, explică inspectorul principal Ana Maria Popa, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Sibiu.

 

36

de accidente grave s-au produs în ultimul an în cele patru puncte negre

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*