Școala Academică ”Gheorghe Lazăr” de la Avrig a ajuns la cea de-a 6-a ediție

Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, găzduiește astăzi cea de-a șase ediție a Școlii Academice ”Gheorghe Lazăr”.

Școala Academică Gheorghe Lazăr este un eveniment cultural care face cinste Avrigului și care, de-a lungul anilor, a pus reflectorul pe câteva personalități marcante ale neamului românesc, unii dintre ei, oameni ai locului, oameni care au pus Avrigul pe harta culturală a României.
”Am vorbit aici, la Avrig, despre Gheorghe Lazăr, despre Onisifor Ghibu, despre Vasile Stoica, despre familia Cândea din Avrig și despre Tudor Vladimirescu. Anul acesta, tema aleasă de organizatori este ”Avram Iancu, eroul națiunii”.
Avram Iancu, sau Crăișorul Munților, cum cu drag i-au spus contemporanii săi, este un simbol al românilor din Transilvania iar activitatea lui întruchipează aspirațiile liberale și naționale ale generației sale. La fel ca liberalii din alte părți ale Europei, Avram Iancu a susținut libertățile individuale și a fost promotorul ideilor de libertate, egalitate și fraternitate. A făcut parte din generația europeană de la 1848, dintr-un grup de intelectuali tineri, hotărâți să schimbe vechea ordine socială și politică, cu una nouă. A urmărit să obțină recunoașterea românilor ca națiune egală cu maghiarii și cu celelalte națiuni din Transilvania și să le asigure acestora dezvoltarea ca naționalitate distinctă.
A făcut tot ce a făcut din convingere, cu entuziasm, căutând armonia și pacea, nu conflictul. Putem învăța multe lucruri din viața și activitatea lui Avram Iancu dar, cu siguranță invitații noștri de la Institutul de Sociologie al Academiei Române, care are ca obiectiv chiar cercetarea și punerea în valoare a vieții și activității personalităților din țara noastră, vă vor aduce mai multe informații valoroase în cadrul lucrărilor Școlii Academice.
Salut inițiativa de a publica și anul acesta un volum, dedicat de această dată lui Avram Iancu, personalitatea aflată astăzi în centrul discuțiilor noastre. Așteptăm cu bucurie ediția cu numărul șapte, care va fi dedicată comemorării celor 200 de ani de la dispariția marelui cărturar avrigean, Gheorghe Lazăr. Noi și tinerele generații avem obligația să-i continuăm munca uriașă dar și să promovăm în continuare, prin orice mijloace, cultura și tradițiile avrigene.”, a subliniat primarul Adrian David, în deschiderea ediției de anul acesta a Școlii Academice ”Gheorghe Lazăr”.
”După doi ani în care nu am putut organiza întâlnirea Şcolii Academice Gheorghe Lazăr de la Avrig, prin generozitatea părintelui paroh Ovidiu Stroie, vom desfăşura lucrările ŞAGL la Biserica ”Duminica Floriilor”, urmate de dezvelirea plăcii memoriale „Romulus Cândea”, amplasată pe casa acestuia, de lângă biserică. La eveniment, vă fi lansată și cartea „Avram Iancu – eroul naţiu­nii”, a precizat și Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca Orașului Avrig.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*