TNRS, la Reuniunea Teatrelor Naționale, cu „Familii” și „Oidip”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău găzduiește, în perioada 17 – 27 septembrie, Reuniunea Teatrelor Naționale, eveniment în cadrul căruia sunt prezentate spectacole teatrele din Sibiu, Craiova, Iași, București și Chișinău.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu participă la acest eveniment cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și Institutului Cultural Român, cu două producții: „Familii”, un spectacol de Eugen Jebeleanu, și „Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete.

„Familii” / foto: Paul Băilă

„Familii” este testimoniul celei mai strânse și sacre legături între oameni. La finalul lunii noiembrie 2015, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune modificarea actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului cu următoarea formulare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Intrigat de acest proiect de lege, Eugen Jebeleanu și-a dorit să chestioneze conceptul de familie într-o societate contemporană zbuciumată.
Velica Panduru semnează scenografia spectacolului, iar Andrei Cozlac conceptul video. Din distribuție fac parte Ioana Cosma, Oana Marin, Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Ioan Paraschiv și Claudiu Urse, care s-a ocupat și de sound design.
Reprezentația are loc sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Oidip” / foto: Dragoș Dumitru

„Oidip” este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, regizorul dezvoltând o poetică a detaliilor sfâșietoare. Spectacolul este o „întoarcere” la vechile preocupări pentru tragic ale lui Silviu Purcărete. După binecunoscutele opere ale lui Sofocle, „Oidip la Colonos” și „Oidip Rege”, regizorul a creat un scenariu original, iar punerea sa în scenă îmbină realul cu imaginarul.
Din distribuție fac parte actorii: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Serenela Mureșan, Cristina Ragos. Scenografia este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica de Vasile Șirli.
Reprezentația are loc duminică, 24 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Reuniunea Teatrelor Naționale se află, anul acesta, la cea de-a treia ediție. Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României și Institutului Cultural Român.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*