Toamna culturală -Program pentru toate gusturile şi toate vârstele

pe biciclete, foto AJTS

Cei care doresc să viziteze Mărginimea pe bicicletă vor porni la ora 9, de la Stadionul Municipal

Ediţia de toamnă a „Zilelor culturale ale judeţului Sibiu“ începe în acest final de săptămână în Mărginimea Sibiului. Tradiţia se împleteşte cu evenimentele culturale la Râu Sadului, Sibiel, Sălişte şi Cristian.

Sâmbătă, 19 septembrie, este ziua dedicată copiilor. La Râu Sadului, cei mici vor vedea câteva proiecţii dedicate lor, în cadrul Caravanei Astra Film, apoi actorii Teatrului Gong vor susţine spectacolul „Greierele aproape faimos”. Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu le vor arăta celor interesaţi cum se realizează diferite obiecte de artă tradiţională, obiecte care se vor vinde apoi. Tot la Râu Sadului, se va redeschide biblioteca din sat, iar pentru cei interesaţi, spre seară, va fi proiectat filmul de prezentare al judeţului. La Sibiel, vizitatorii vor avea parte de un tur ghidat al satului, lansări de carte, iar de la ora 16 va începe nunta tradiţională. Vor fi prezentate în amănunt toate momentele unei nunţi ca pe vremuri. Livezile de meri vor putea fi şi ele vizitate.
Biserica Evanghelică din Cristian va găzdui, de la ora 19, un concert de muzică simfonică. Cei care doresc să viziteze Mărginimea pe bicicletă vor trebui să meargă de la ora 9, la Stadionul Municipal, de unde se va pleca pe ruta Sibiu – Rășinari – Orlat – Poplaca – Sibiel.

Obiceiuri vii

Duminică, la Râu Sadului, va avea loc deschiderea oficială a ediţiei de toamnă a „Zilelor culturale ale judeţului Sibiu“. La manifestarea care va începe la ora 13 vor participa oficialităţi ale judeţului. Junii Sibiului vor încânta vizitatorii cu cântece şi dansuri tradiţionale, la fel ca şi formaţia locală de cântece şi dansuri „Râureanca“, din Râu Sadului. Cei care ajung la Râu Sadului vor vedea pe viu cum se realizează jucăriile tradiţionale, dar vor putea şi viziona o expoziţie fotografică, apoi vor putea cumpăra produse tradiţionale chiar de la producătorii locali. În Sibiel, la ora 12, va începe un simpozion aniversar prilejuit de împlinirea a 250 de ani de la construirea Bisericii Sfânta Treime din Sibiel şi zece ani de la trecerea la cele veșnice a preotului Zosim Oancea, întemeietorul renumitului muzeu de icoane pe sticlă.
Proiectul lui Cindrea

„Zilele culturale ale judeţului Sibiu“ reprezintă un proiect de suflet al Consiliului Judeţean Sibiu, în opinia președintelui Ioan Cindrea. „La fel ca şi în ediţiile anterioare, ne propunem ca în această toamnă să aducem bucurie prin cultură şi tradiţie. Evenimentul debutează în Mărginimea Sibiului, locul de baştină al tradiţiei locale, locul în care aşteptăm toţi sibienii să vină şi să petreacă pe muzică populară, clasică, să participe la atelierele meşteşugăreşti, copiii să vizioneze filmele educative. Am dorit şi sper că am reuşit să împăcăm toate gusturile şi toate vârstele, deoarece cultura trebuie transmisă şi împărtăşită oricând şi oricui”, consideră Cindrea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*