”#Tradiții pentru mâine”, un proiect marca „Cindrelul – Junii” Sibiu

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu provoacă utilizatorii de internet să pornească într-o călătorie online prin cântecele, obiceiurile,  meșteșugurile, dansurile populare și gastronomia din județul Sibiu, în cadrul proiectului ”#Tradiții pentru mâine”.

Fotografii în alb-negru, filme și texte explicative – toate sugestive pentru patrimoniul cultural imaterial al județului Sibiu vor fi valorificate în cadrul proiectului ”#Tradiții pentru mâine”, inițiat de CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

Proiectul va fi axat, cu precădere, pe fapte de cultură tradițională specifice toamnei și iernii din zonele etnofolclorice ale județului – Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor, Țara Oltului, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor. Vor fi valorificate informații despre culesul viilor de odinioară, claca – practică obișnuită a muncilor câmpului, obiceiuri pastorale, postul Crăciunului, obiceiul cetelor de juni și al colindatului, practici legate de înnoirea anului, dar și detalii despre școala de altădată, obiceiurile de nuntă sau reflectarea roadelor pământului în ornamentica portului  popular.

Proiect online

„Ne-am dorit să demarăm proiectul ”#Tradiții pentru mâine” în semn de respect și mulțumire pentru oamenii care păstrează obiceiurile din străbuni, pentru colaboratorii noștri din satele Sibiului care, de atâtea ori, ne-au primit în casele lor, ne-au împărtășit povești din vremuri de odinioară, au căutat pentru noi vechi fotografii, au deschis lăzile de zestre ori s-au așezat la războiul de țesut, pentru a face demonstrații de meșteșug. Și credem că toamna, anotimpul recoltelor, e cel mai potrivit pentru a ne bucura de roadele tradiției”, declară Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Acest proiect se va derula pe canalele de comunicare online ale instituției, respectiv pe pagina de facebook Centrul Creaţiei Junii Sibiu, contul de instagram Centrul Creației Junii Sibiu și canalul de youtube Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului.

Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*