Un fost component al trupei Phoenix expune artă contemporană la Sibiu

Valeriu Sepi, fost component al trupei Phoenix, va expune lucrări de pictură şi instalaţii la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Vernisajul expoziţiei „Sârmă şi Vin” va avea loc mâine, la ora 17.00, iar expoziţia va fi deschisă până în 30 aprilie.

„Sârmă şi Vin e un proiect în care Valeriu Sepi expune pictură, grafică, desen şi o instalaţie audio-video, reuşind astfel să stabilească o legătură între mediile artistice clasice şi cele mai noi. Astfel, pictura centrală a expoziţiei, având dimensiunea de 3/8 metri, realizată pe pânză, constând în acelaşi timp în redarea unei istorii personale în relaţie perpetuă cu mitologia, devine un tablou care narează atât vizual, cât şi propriu-zis o istorie. Conceptul curatorial al expoziţiei Sârmă şi Vin se bazează pe reactualizarea în relaţie cu elemente preluate din mitologie a unei istorii personale de o mare importanţă pentru artist. În cadrul expoziţiei, sârma şi vinul se vor regăsi în postura de simboluri cu o multitudine de trimiteri care dau posibilitatea unor interpretări ce leagă frontiera, o linie delimitatoare, de o bacanală cu caracter balcanic sau sărbătorile culesului de cele pascale şi în acelaşi timp o serie de sentimente sau situaţii, adesea antinomice, cum ar fi jerfa, opresiunea, întâlnirea, separaţia, lupta etc”, se arată în comunicat.

„Bacanala” lui Sepi, având dimensiuni de 3/8 metri, a mai fost expusă şi la Timişoara. Pentru Valeriu Sepi, această lucrare monumentală reprezintă „o paralelă între bacanala balcanică şi ciclul anotimpurilor la care a asistat din postura de copil născut după război, la Valcani, locul cel mai drag al copilăriei sale”.

Revenit în urmă cu trei ani în România, Valeriu Sepi are o activitate artistică de peste 50 de ani. Valeriu Sepi este în primul rând un artist vizual, dar a fost în acelaşi timp designer, muralist, inginer, muzician, actor, coregraf şi profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Nepal, locuri unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii şi colecţii particulare. Cunoscut drept unul dintre membrii formaţiei Phoenix, care s-a impus ca model pentru câteva generaţii din România, Sepi a pornit de la un obiect tradiţional pentru a-şi confecţiona propriul instrument de percuţie, caprele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*