Vocea neauzită a copiilor cu autism (CP)

Dana Morăraș, consilier județean PSD: Au trecut mai bine de doi ani de când am adus în atenția instituțiilor competente faptul că este mare nevoie de deschiderea unei grădinițe pentru copiii cu nevoi speciale la Mediaș, care să deservească nordul județului Sibiu.

FOTO: PSD Sibiu

M-am adresat, în principal, Consiliului Județean Sibiu deoarece învățământul special este subordonat acestuia și am reușit, destul de greu, să adun la aceeași masă factorii de decizie la nivel local și județean: Consiliul Județean, Primăria Mediaș, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), conducerile Centrelor Școlare pentru Educație Incluzivă (CSEI) din Mediaș și Sibiu, dar nu s-a întâmplat nimic concret până acum.

Nevoia este tot mai stringentă deoarece numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) a crescut, iar unul din 44 de copii este diagnosticat, în prezent, cu autism (TSA – tulburări spectru autist). La data de 31.03.2022, am trimis 12 cereri către ISJ și CSEI Mediaș, prin care am solicitat înscrierea copiilor cu nevoi speciale care fac terapie la Centrul ”Sf. Casian” din Mediaș în grupa preșcolară (în cazul copiilor cu handicap grav, așa cum sunt încadrați cei cu TSA, o grupă preșcolară se poate constitui cu doar 2-4 copilași, conform legislației în vigoare). De la Direcția de Asistență Socială Mediaș, mi-a fost comunicată o listă cu 23 de copii pretabili pentru grădinița specială, iar la acest moment, ar fi peste 35 de copilași care ar avea nevoie de aceste servicii.

Discuțiile au fost multe pe acest subiect, s-a pasat răspunderea de la o instituție la alta (cred că acesta e sport național în România, din păcate) și am ajuns acum, la final de an școlar, să avem doar “pe hârtie” grupa preșcolară în cadrul CSEI Mediaș.

Mă gândesc cu groază și disperare, alături de alți părinți aflați în situația mea, că va începe un alt an școlar, în septembrie, în care va trebui, din nou, să ne ținem copiii acasă deoarece nu sunt primiți în învățământul de masă, pe motiv că deranjează ceilalți copii, încurcă și dau bătăi de cap cadrelor didactice și așa insuficiente și nepregătite în acest domeniu.

În cadrul ședinței Consiliului Județean de ieri, am readus în discuție această temă, așa cum am făcut, periodic, în ultimii doi ani. Concluzia doamnei președinte, Daniela Cîmpean, a fost una șocantă pentru mine: că nu este în competența CJ rezolvarea acestei probleme, că și-au pierdut timp prețios unii colegi din cadrul CJ încercând să găsească soluții și că, de fapt, eu trebuie să rezolv problema, pe plan local, la Mediaș.

Probabil, suntem prea mici și neînsemnați noi, părinții copiilor cu nevoi speciale, iar voturile noastre sunt prea puține ca să conteze pentru domnul primar de la Mediaș, Gheorghe Roman, singurul factor de decizie pe plan local, deoarece nu a reușit, încă, să găsească un spațiu pentru înființarea unei grădinițe pentru copiii cu nevoi speciale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*