„Zilele Emil Cioran” – 14 evenimente culturale, invitați de marcă și promovare în rândurile elevilor și studenților

Nu mai puțin de 14 evenimente culturale figurează în agenda „Zilelor Emil Cioran”, o importantă acțiune dedicată marelui filosof român la sfârșitul săptămânii viitoare.

Portretul lui Emil Cioran, realizat anul trecut de artistul plastic Eugen Dornescu, la comanda familiei Cioran (ulei pe pânză, 50/60 cm)

Portretul lui Emil Cioran, realizat anul trecut de artistul plastic Eugen Dornescu, la comanda familiei Cioran (ulei pe pânză, 50/60 cm)

Tot 14 este și numărul instituțiilor, organizatori și parteneri, care lucrează împreună pentru a promova și pune mai mult în valoare opera celui care a marcat cultura universală a secolului al XX-lea. Este vorba despre: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Primăria Rășinari, Instituția Prefectului – județul  Sibiu, Mitropolia Ardealului, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Școala „Octavian Goga” Rășinari, Școala „Sava Popovici Barcianu” Rășinari și Liceul de Artă Sibiu la care se adaugă Asociația Sibiu 1191.

„Zilele Emil Cioran“ au fost gândite pentru a aduce un plus de valoare memoriei lui Emil Cioran și pentru a-i perpetua opera în anul în care se împlinesc 20 de ani de la dispariția sa fizică. 13, 14 și 15 noiembrie devin astfel zilele în care toți iubitorii operei filosofului rășinărean pot afla detalii despre el, dar și zilele în care tinerii care încă nu îi cunosc creația în amănunt o pot face. Cu ocazia acestui eveniment, Consiliul Județean a finanțat tipărirea unui tiraj suplimentar de 500 de exemplare al volumelor „Emil Cioran. Opere”, editat de Fundația Națională pentru Știință și Artă, al cărei președinte este academicianul Eugen Simion. Lucrarea, publicată în Colecția „Opere fundamentale”, are două volume ce însumează 3.650 de pagini.

„Este o onoare și o bucurie pentru Consiliul Județean Sibiu să fie co-organizator pentru  un astfel de eveniment de o importanţă culturală majoră, pe care dorim să îl permanentizăm. Emil Cioran este un sibian şi un român care nu trebuie uitat vreodată, iar noi ne-am propus ca și tinerii, cât mai mulți dintre ei, să fie beneficiarii ofertantului program din agenda «Zilelor Emil Cioran». În acest sens, toate evenimentele sunt deschise publicului, pe care îl așteptăm în număr cât mai mare”, a afirmat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

„Am primit cu bucurie propunerea Ministerului Culturii de a ne implica într-o nouă manifestare și consider că această cooperare între instituții va fi un succes în a-i acorda filozofului rășinarean importanța cuvenită și recunoaşterea binemeritată. «Zilele Cioran» sunt un prilej pentru a readuce în discuție importanta problemă privind achiziționarea casei memoriale de la Rășinari și transformarea ei în Centru Cultural al Academiei Române”, a apreciat Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.

„Sibienii îl consideră pe Emil Cioran cel mai bun produs cultural dat de județul nostru lumii întregi. Moștenirea valoroasă a Sibiului a facut din Emil Cioran o emblemă, un antet. Dar Emil Cioran este mai mult decât aceste cuvinte, el este o stare, un factor de potențare culturală care chiar și astăzi produce germeni și idei. Din acest motiv, credem că este obligația noastră de a-i remarca valoarea și de a-l transmite generațiilor viitoare”, este de părere Răzvan Pop, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

La Sibiu și Rășinari, spiritul filosofului va fi prezent în manuscrisele ce vor fi expuse la Biblioteca ASTRA, în filmul documentar prezentat la studioul ASTRA Film, în incinta școlilor la care a învățat (Școala „Octavian Goga” Rășinari, Școala „Sava Popovici Barcianu” Răşinari și Colegiul Național „Gheorghe Lazar” Sibiu), se va regăsi în discuțiile de la masa rotundă la care se vor așeza academicieni și invitați din țară și străinătate.

Și pentru că se adresează în mare măsură tinerilor, evenimentul se promoveaza pe Facebook, pe pagina www.facebook.com/ZileleEmilCioran, unde se vor posta zilnic informații despre Emil Cioran, se vor anunța evenimentele care vor avea loc, iar pagina va fi activă și după finalul evenimentului. De asemenea, identitatea vizuala a fost creată special pentru eveniment – un logo ce a împrumutat culoarea albastră specifică arhitecturii rurale a Mărginimii Sibiului, logo ce va fi folosit și în anii următori.

zilele cioran

Bugetul evenimentului este asigurat de Consiliul Județean (55.000 de lei), Ministerul Culturii (14.000 lei) și Universitatea „Lucian Blaga” (10.500 lei).Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*